W okręgu o(O,R) poprowadzono dwie prostopadłe średnice AB i CD oraz cięciwę AM przecinającą
średnicę CD w punkcie N. Wyznaczyć kąt tej cięciwy ze średnicą AB tak, żeby w czworokąt OBMN
można było wpisać okrąg.
Kąty proste zaznaczone tylko kropkami ze względu na miejsce.
Doszedłem do tego że miara kąta alfa na pewno nie może wynosić 45o i α∊(0o;90o).
Równość, która musi zachodzić: z+R=x+y
Jakaś wskazówka jak to ugryźć?
| 3 | 3 | |||
cos( | α)=sin( | α) | ||
| 2 | 2 |
| 3 | ||
α=45o ⇔ α=30o | ||
| 2 |
z "ekierki" ⇒ α =30o