ROZWIĄŻ ROWNANIE
lookash: rozwiaz rownanie wiedzac ze liczba a jest jednym z jego rozwiazan
x3+7x2−14x−120=0 a=4
wydaje mi sie ze trzeba zacząc od wypisania kandydattow na pierwiastki tj ±1 ±2 ±3 ±4 ±5 ±6 ±8
±10 ±12 ±15 ±20 ±30 ±40 ±60 ±120 chyba wszystkie tylko trochę ich dużo jak tom rozwiązać? nie
wiem jak zacząć trzeba podstawić tą 4 czy co
26 lut 16:29
Godzio: skoro rozwiazaniem jest 4 to podziel wielomian przez (x−4)
a dalej to mozna na czynniki
26 lut 16:34
Godzio:
x2 + 11x + 30
x3 + 7x2 − 14x − 120 : (x−4)
−x3 +4x2
−−−−−−−−−−−−−−
= 11x2 − 14x − 120
−11x2 +44x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
= 30x − 120
−30x + 120
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
= =
(x2 + 11x + 30)(x−4) = 0
(x+5)(x+6)(x−4) = 0
x = −5 x = −6 x = 4
26 lut 16:36
Madzia: skoro liczba a jest rozwiązaniem to jest pierwiastkiem
czyli:
x
3+7x
2−14x−120 = (x−4)(x
2+11x+30)=0
a później to już z delty dla równania kwadratowego

czyli:
x−4=0 lub x
2+11x+30=0
z pierwszego x = 4
z drugiego Δ=1
x
1 = −6 x
2 = −5
Mam nadzieję, że napisałam zrozumiale.
26 lut 16:39
lookash: z czego wywnioskowaleś : (x+5)(x+6)
26 lut 16:40
lookash: aha juz wiem −delta
26 lut 16:41
Godzio:
x
1 + x
2 = −11
x
1 * x
2 = 30
wzory vieta
26 lut 16:44