dowod
f123: | | x4 + 3y2 | |
Wykaz, ze jesli x != 0 i a − b = x, a2 − b2 = y i a3 − b3 = z, to z = |
| |
| | 4x | |
24 kwi 23:43
wredulus_pospolitus:
x
4 + 3y
2 = (a−b)
4 + 3(a
2−b
2)
2 = (a−b)
2(a−b)
2 + 3(a+b)
2(a−b)
2 =
= (a−b)
2[(a−b)
2 + 3(a+b)
2]
| | (a−b)2 + 3(a+b)2 | |
więc P = (a−b) |
| |
| | 4 | |
natomiast L = z = a
3−b
3 = (a−b)(a
2 + ab + b
2)
wymnażasz P i sprawdzasz czy dojdziesz do tego samego
24 kwi 23:51
PW: To ma być x≠0? Znak "różne od" jest nad okienkiem edycyjnym (obok przycisku "inne").
24 kwi 23:52
f123: Koniec zadania. Wyszlo
24 kwi 23:57