Oblicz
Wiola: Oblicz :
| | | | 1 | |
P ( S7 ≤ 3 ) = | ( |
| )3 ( 1 − 3 )7−3 |
| | | 2 | |
24 kwi 22:45
a7: wiola ten wzór na schemat Bernouliego ni jest tu raczej poprawny
24 kwi 22:54
a7: tj. Wiola
24 kwi 22:54
Wiola: To w jaki sposób mam to podstawić jeśli mam taką treść :
Obliczyć prawdopodobieństwo, że na 7 rzutów kostką co najwyżej 3 razy wypadnie liczba oczek nie
mniejsza od 4. Podobno mam zastosować schemat Bernoulliego dla n = 7, k ≤ 3 oraz p = 1/2 ?
24 kwi 22:56
a7: | | 1 | | 1 | | | | 1 | | 1 | | | | 1 | | 1 | |
( |
| )0( |
| )7+ | ( |
| )1( |
| )6+ | ( |
| )2( |
| )5+ |
| | 2 | | 2 | | | 2 | | 2 | | | 2 | | 2 | |
24 kwi 23:03
a7: a wiesz ile powinno wyjść?
24 kwi 23:07
Wiola: 0,5 ?
24 kwi 23:09
a7: hmm, tak niby wyszło, no nie wiem, przydałoby się, żeby ktoś potwierdził
24 kwi 23:13
Wiola: A możesz mi wysłać całe rozwiązanie, bo jestem strasznie kiepska z matematyki i nawet takich
prostych ułamków nie potrafię policzyć ... byłabym bardzo wdzięczna . Widziałam już u kogoś,
że 0,5 ale bez żadnych obliczeń ...
24 kwi 23:18
24 kwi 23:24
a7: czy umiesz policzyć, że 0!=1
24 kwi 23:26
a7: ?
24 kwi 23:28
Wiola: | | | |
Czy z tego | wyjdzie wynik 1 ? |
| | |
24 kwi 23:36
f123: tak
24 kwi 23:37
a7: | | 7! | | 7! | |
(1/2)7+7*1/2*(1/2)6*+ |
| *(1/2)7+ |
| *(1/2)7= |
| | 2!*5! | | 3!*4! | |
| | 1 | | 64 | | 26 | | 1 | |
= |
| )7*(1+7+21+35)= |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 27 | | 27 | | 2 | |
można to też inaczej przekształcać np. ostatnie dzielenie to 64/128=1/2, ale i wcześnie można
było zrobić inaczej
tj.
1/128+7/128+21/128+35/128=64/128=1/2
24 kwi 23:47