Prawdopodobieństwo warunkowe
pw: Liczby 1,2,3, ..., 10 ustawiamy w ciąg w sposób losowy. Oblicz prawdopodobieństwo, że 1
zostanie ustawione przed 2, wiedząc, że 2 znajdzie się na 4 miejscu w ciągu.
Rozwiązanie:
A − 1 stoi przed 2
B − 2 jest na czwartym miejscu
Ω = 10!
I sposób:
| | 3 * 8! | |
P(A ∩ B) = |
| , ponieważ cyfra 2 stoi na czwartej pozycji, zaś przed nią mogą stać |
| | 10! | |
jedynki na 3 sposoby, kolejne liczby (10−2)!
| | 3 | | 10 | | 1 | |
P(A | B) = |
| * |
| = |
| |
| | 90 | | 1 | | 3 | |
II sposób:
| A | = (9+8+...+1) * 8! = 45 * 8!
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P(A ∩ B) = P(A) * P(B) = |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 10 | | 20 | |
| | 1 | | 10 | | 1 | |
P(A | B) = |
| * |
| = |
| |
| | 20 | | 1 | | 2 | |
Mógłby mi ktoś podpowiedzieć który sposób jest prawidłowy?
24 kwi 22:44
Szkolniak: | | 1 | |
ja bym powiedział że prawdopodobieństwo tutaj równe jest |
| |
| | 30 | |
24 kwi 22:51
pw: Mógłbyś mi przybliżyć swoje rozwiązanie, bo nie rozumiem jak to obliczyłeś ?
24 kwi 22:56
Szkolniak: '2' ma stać na czwartym miejscu ciągu, a '1' ma stać przed '2', więc mamy 3 możliwości do
rozdysponowania '1'
'2' stoi na czwartym miejscu i przyjmijmy, że '1' stoi na pierwszym miejscu, wtedy:
pierwsze i czwarte miejsce wybieramy na jeden sposób i resztę miejsc dopełniamy na 8! sposobów
sytuacja z '1' na drugim i na trzecim miejscu będzie dokładnie taka sama jak w poprzednim
rozpatrywanym przypadku
stąd takich sytuacji są 3
| | 8! | | 1 | |
zatem P(A)=3* |
| = |
| |
| | 10! | | 30 | |
24 kwi 23:04
Mila:
XXX2X.....X
Możesz wybrać miejsce dla jedynki na 3 sposoby,pozostałe elementy ustawiasz na 8! sposobów.
24 kwi 23:06
laczek: ale przecież w P(A) wiadomo tylko ,że 1 stoi przed 2 nie wiemy o 2 na czwartym miejscu.
24 kwi 23:09
wredulus_pospolitus:
Ja bym to zrobił tak
Ω −−− przestrzeń takich zdarzeń, w których '2' jest na czwartym miejscu
|Ω| = 9!
A −−− zdarzenie w którym '1' stoi na jednym z trzech pierwszych miejsc
|A| = 3*8!
Zauważ, że powyższe rozumowanie można 'przełożyć' na prawdopodobieństwo warunkowe,
po prostu:
moja Ω = Twoje B
moje A = Twoje AnB
24 kwi 23:16
Szkolniak: | | 8! | |
wiemy, gdybyś miał powiedzmy '2' na siódmym miejscu to wtedy P(A)=6* |
| |
| | 10! | |
24 kwi 23:17
Mila:
I sposób
pw albo skrócony
wredudlusa ,
pw, możesz I sposób zapisać krócej:
24 kwi 23:27
wredulus_pospolitus:
Szkolniak −−− nie .... skoro w treści zadania mamy: 'wiemy że coś miało miejsce' to albo
robisz z warunkowego dla 'nie zmodyfikowanej przestrzeni zdarzeń' albo ją 'modyfikujesz'.
Ty nie zrobiłeś ani jednego ani drugiego.
Obliczyłeś więc prawdopodobieństwo P(AnB) i na tym skończyłeś, a nie to było poleceniem tegoż
zadania.
24 kwi 23:33
laczek: Nie rozumiem dlaczego drugi sposób jest źle ? Skoro zdarzenie A opisuje tylko i wyłącznie ''1
stoi przed 2" to | A | = (9+8+...+1) * 8! = 45 * 8! jest moim zdaniem poprawne.
24 kwi 23:33
wredulus_pospolitus:
pw II sposób przez Ciebie przedstawiony mógłby zostać użyty gdyby

Zdarzenia A i B były
niezależne, a niestety takie nie są.
24 kwi 23:34
wredulus_pospolitus:
Błąd masz w tym miejscu:
P(A ∩ B)
= P(A) * P(B) <−−−− to nie musi być prawda, przeważnie nie jest prawdą ... i w
tym przypadku właśnie nie jest prawdą
24 kwi 23:34
pw: wredulus pospolitus już rozumiem, tylko mógłbyś mi jeszcze powiedzieć w jaki sposób rozpoznawać
niezależność zdarzeń?
24 kwi 23:39
Szkolniak: w takim razie przepraszam za głupoty
24 kwi 23:40
pw: Dziękuję wszystkim za pomoc, już rozumiem
24 kwi 23:49
Mila:
24 kwi 23:50
wredulus_pospolitus:
pw nie rozróżnisz czy zdarzenia są niezależne czy są zależne jeżeli nie sprawdzisz czy:
P(AnB) = P(A)*P(B)
innej (pewnej) metody po prostu nie ma.
Natomiast często widać, że zdarzenia są zależne, pomimo tego − lepiej zawsze sprawdzić
24 kwi 23:53