matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Symbol Newtona
Martyna:
Pokazać, że n
4n
4k
∑k
=2
4n−2
+ (−1)
n
2
2n−1
k=0
24 kwi 22:28
jc:
(1+i)
4n
=(−4)
n
= (1−i)
4n
1
1
+
=1
1+i
1−i
1
d
suma =
[(1+x)
4n
− (1−x)
4n
− i(1+ix)
4n
+ i(1+ix)
4n
]
4*4
dx
n
=
[(1+x)
4n−1
+ (1−x)
4n−1
+ (1+ix)
4n−1
+ (1−ix)
4n−1
] , x=1
4
n
=
[ 2
4n−1
+ (1+i)
4n−1
+ (1−i)
4n−1
]=n[2
4n−3
+ (−1)
n
2
2n−2
]
4
Mój wzór dla n=3 daje 1488 (wynik poprawny), Twój zaledwie 992
25 kwi 00:22