oblicz pole ..
mała: a) Oblicz pole sześciokata foremnego wpisanego w okrag o promieniu 5.
Jaką długość ma okrąg wpisany w sześciokat foremny o boku długości 10

Proszę o pomoc.. z góry dzieki
26 lut 15:55
Godzio:

a)
P = 6 * U{r
2√3]{2} = 3 * 25 *
√3 = 75
√3
b)
r = 10
l = 2πr = 20π
26 lut 16:13
Godzio: b) się wstrzymaj zaraz poprawie
26 lut 16:13
Godzio:

a = 10
l = 2πr = 10
√3π
26 lut 16:15
Godzio:
| | r2√3 | | 75√3 | |
a) 6 * |
| = |
| tak też się walnąłem |
| | 4 | | 2 | |
26 lut 16:16
Eta:
b) r
wp=h(Δ równobocznego) o boku długości "a"
26 lut 16:18