kombinatoryka
axx: 25 ponumerowanych kul wkładamy do 7 ponumerowanych szufladek.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że dokładnie 2 szufladki będą puste
24 kwi 21:35
wredulus_pospolitus:
wskazówka:
no to policz na ile sposobów można 25 kul wsadzić do 5 szuflad tak aby żadna nie była pusta.
To nie będzie koniec zadania, ale już prawie.
24 kwi 21:41
axx: Nie wiem jak to policzyć, znalazłem jednie wzór
| | | |
Liczba możliwości = ∑j=0n(−1)j | (n−j)k |
| | |
24 kwi 22:24
Mila:
Rozpisz sumę z tego wzoru− to jest liczba suriekcji
f: {x
1,x
2,....x
25}→{y
1,y
2,..y
5}
n=5, k=25
A może miałeś liczby Stirlinga?
24 kwi 22:56
wredulus_pospolitus:
Na moje to powinno być:
gdzie:
| |
−−− wybieramy które dwie szuflady mają być puste |
| |
25! −−− permutacja ponumerowanych kul (które ustawiamy w szeregu)
| |
−−− wybranie 4 miejsc na przegrody z 24 odstępów pomiędzy kulami, przegrody te |
| |
rozdzielają nam 'co jest w kolejnej szufladzie'
24 kwi 23:20
Mila:
Arturku
Za dużo , kolejność kul w szufladach jest nieistotna. (Moim skromnym zdaniem)
24 kwi 23:39
wredulus_pospolitus:
fakt ... przedobrzyłem tutaj
24 kwi 23:39
;00: Wspomagając się Twoim tłumaczeniem Milu (
https://matematykaszkolna.pl/forum/298646.html) obliczylem liczbę suriekcji na
292402196893290120. Nie wiem czy jest to bliskie prawdy ale na pewno jest to liczba mniejsza,
niż ta która podał wredulus
24 kwi 23:58
Mila:
Liczba suriekcji z wzoru :
L=(5
25−5*4
25+10*3
25−10*2
25+5 i nie liczyć tego
Liczba wszystkich możliwości :
albo
| |
*5!*S2(7,5) , gdzie S2(7,5) − liczba Stirlinga II rodzaju ( tablicach można |
| |
odczytać,
albo w wolframie, bo liczyć niezbyt przyjaźnie)
25 kwi 00:35
axx: dzięki za pomoc
25 kwi 00:49
wredulus_pospolitus: wybieramy sobie 5 szuflad które będziemy zapełniać kulami
25 kwi 01:11