kombinatoryka
;00: Do zapisu liczby czterocyfrowej użyto cyfr spośród 0, 1, 2, 3, 4 tak, że dokładnie trzy cyfry z
podanych powtarzają się. Ze zbioru takich liczb wybieramy losowo jedną. Iloczyn cyfr
wybranej liczby oznaczamy przez X . Przyjmując, że wybór każdej liczby jest jednakowo
prawdopodobny , obliczyć wszystkie możliwe wartości X, prawdopodobieństwa z jakimi te
wartości są przyjmowane oraz wartość średnią ( oczekiwaną) iloczynu X.
Ma ktoś pomysł jak to ruszyć?
24 kwi 20:12
a7: to chyba niezły skok poziomu zrobiłeś od wczoraj
24 kwi 20:48
a7:
1000 0
1222 8
1333 27
1444 64
2000 0
2111 2
2333 54
4333 108
3000 0
3111 3
3222 24
3444 192
teraz liczymy wartość oczekiwana
24 kwi 20:52
a7:
0 P(0)=1/4
2 1/12
3 1/12
8 ..........
24 .........
27 ........
54 .........
64 .......
108 ..........
E(X)=21,91(6)
?
24 kwi 20:56
;00: To prawda i chyba coraz mocniej żałuję
24 kwi 20:58
a7: tzn.to jest proste , ja zrobiłam metodą na piechotę
możliwe liczby czterocyfrowe w lewej kolumnie , a obok iloczyn ich cyfr, potem
prawdopodobieństwo wystąpienia każdego iloczynu jest równe 1/12 z wyjątkiem iloczynu równego o
który występuje 3 razy
wartość oczekiwana to jakby średnia wyników − sumujemy wszystkie iloczyny i dzielimy na 12.
to nie jest jednak dużo trudniejsze od tego wczorajszego, tylko sprawia takie wrażenie. Głowa
do góry!
24 kwi 21:03
;00: Ja nie wiedziałem w ogóle jak się do tego zabrać, poza tym czy wartość oczekiwana nie występuje
dopiero na studiach?
24 kwi 21:07
a7: nie wiem, ale tu jest napisane, że wartość średnią ( "oczekiwaną" w nawiasie), więc jest jasne
o co chodzi
24 kwi 21:11
wredulus_pospolitus:
a7 −−− nie wypisałeś wszystkich liczb
wszystkich 4 + 4*3*4 = 13*4 = 52 liczby
24 kwi 21:27
wredulus_pospolitus:
nawet wszystkich rozkładów nie wypisałeś,
nie ma 'zestawów' 4000 , 4111, 4222
24 kwi 21:28
a7: napisałam tak, jak rozumiem treść zadania, podtrzymuję to rozwiązanie, gdyż nadal nie widzę
błędu
24 kwi 21:42
wredulus_pospolitus:
a7 .... ale w Twoim zapisie brak jest liczb 4000 , 4111 i 4222
24 kwi 21:43
a7: no teraz rozumiem, ale to jak zrobic to zadanie nie metodą na piechotę skoro tych liczb jest ,
jak mówisz, 52
24 kwi 21:47
wredulus_pospolitus:
Ich jest nawet więcej niż 52
4*1 + 4*1*3 + 4*3*4 = 4*4*4 = 64
24 kwi 22:23
a7: a już wiem nie brałam pod uwagę kolejności, ok
24 kwi 22:24
;00: A czy są jakieś sposoby "nie na piechotę" albo podobne zadania którymi można by było się
zainspirować?
24 kwi 22:26
a7:
1000 1szt 0 suma 0
1222 4szt iloczyn 8 32
1333 4 szt iloczyn 27 108
1444 4szt. iloczyn 64 256
2000 1 szt iloczyn 0 0
2111 4szt iloczyn 2 8
2333 4szt iloczyn 54 216
2444 4 szt iloczyn 128 512
3000 1 szt iloczyn 0 0
3111 4szt. iloczyn 3 12
3222 4 szt iloczyn 24 96
3444 4szt. iloczyn 192 768
4000 1szt 0 0
4111 4 szt iloczyn 4 16
4222 4 szt iloczyn 32 128
4333 4 szt iloczyn 108 432
na razie widzę 52 liczby E(X)=49,(692307) (?)
24 kwi 22:33
wredulus_pospolitus:
a7
1110 −−− 1101 −−− 1011
analogicznie dla dla cyfr 2, 3 i 4
24 kwi 22:48
wredulus_pospolitus:
o tych początkowo zapomniałem −−− i to są 4*1*3 = 12
ich iloczyn równy 0 ... i obniżą EX
24 kwi 22:49
a7: a, ok
| | 2486 | |
czyli E(X)= |
| =38,84375 |
| | 64 | |
24 kwi 22:53
wredulus_pospolitus:
a bez rozpisywania 'wszystkich'
to mamy:
4 sztuki postaci 'cyfra' i później 3x 0
4*1*3 sztuk postaci 3x 'cyfra' i 0 (nie na pierwszym miejscu
daje nam to 16 liczb z iloczynem 0
później mamy liczby postaci:
X Y Y Y (z różnym położeniem 'X' −−− stąd *4)
| | 4 | | 1 | |
prawdopodobieństwo dla każdej z nich będzie takie samo i wynosić będzie |
| = |
| |
| | 64 | | 16 | |
stąd:
| | 16 | | 1 | |
EX = 0* |
| + |
| *(1*23 + 1*33 + 1*43 + 2*13 + 2*33 + 2*43 + .... itd.) = |
| | 64 | | 16 | |
| | 1 | |
= 0 + |
| *( [2+3+4]*13 + [1+3+4]*23 + [1+2+4]*33 + [1+2+3]*43] = |
| | 16 | |
| | 646 | | 323 | |
= |
| = |
| = 40.375 |
| | 16 | | 8 | |
a7 −−− niestety źle dodała ... powinnaś mieć 2'584
24 kwi 23:29
a7: tak, faktycznie,( a niby sprawdzałam), ech
25 kwi 02:15
;00: A w jaki sposób mam wyznaczyć wszystkie iloczyny, tak żeby obliczyć wszystkie możliwe wartości
X?
25 kwi 14:07
a7: o godz. 22:33 masz pokazane liczenie tych iloczynów i ich wszystkie wartości, tylko brak 12
iloczynów o wartości 0
25 kwi 14:12