parametr
f123: Rozważanmy funkcje f(m) = x
1 * x
2, gdzie x
1 oraz x
2 sa roznymi rozwiazaniami rownanie (m +
1)x
2 + mx + m
2 = 0 z niewiadomoa x, x ∊ R. WYznacz te wartosc parametru m, dla ktorej
funkcja f ma maksimum. Czy maksimum funkcji f jest jej najwieksza wartoscia? Odpowiedz
uzasadnij.
| | m2 | | 3 | |
Wzor fucnkji f(m) = |
| , m ∊ (−∞, −1) ∪ (−1, − |
| ) |
| | m + 1 | | 4 | |
Maksimum lokalne dla m = −2, f(−2) = −4
Teraz pytanie, czy na podstawie ZW funkcji f(m) moge wykazac, ze maksimum funkcji f nie jest
jej najwieksza wartoscia?
Albo jak inaczej moglbym to pokazac
24 kwi 20:00
Saizou :
Jeśli nie jest, to wystarczy podać takie m0, że f(m0) > fmax
24 kwi 20:15
Mila:
Można zbadać przebieg funkcji.
albo
Kontrprzykład:
istnieje argument m∊D
f dla którego wartość f(m) jest większa niż (−4)
24 kwi 20:18
Maciess: Dobrze wyznaczyłeś dziedzinę?
24 kwi 20:18
f123: hmm cos mi sie nie zgadza... funkcja rosnie w przdziale (−inf, −2), maleje w (−2, −1) u (−1, −
3 / 4)
24 kwi 20:22
f123: oczywiscie bez sumt zbiorow
24 kwi 20:25
f123: | | 1 | |
@Mila − |
| nie nalezy do dziedziny funkcji |
| | 2 | |
24 kwi 20:25
f123: | | 3 | |
Mozna jedynie obliczyc limm−>−inf, limm−>−1−, limm−>−1+, limm−>− |
| i na tej |
| | 4 | |
podstawie cos wywnioskowac
24 kwi 20:28
Szkolniak: A czy to równanie może w ogóle mieć dwa różne rozwiązania?
Żeby tak było musi być Δ>0, a nasza Δ=m2−4m2=−3m2
24 kwi 20:31
f123: Δ = −m2(4m + 3)
24 kwi 20:33
Szkolniak: ja bym zrobił może tak:
| | m2 | |
1) wyznaczam ZWf poprzez równanie |
| =s i odnoszę się do dziedziny funkcji |
| | m+1 | |
| | 3 | | 9 | | 3 | |
2) obliczam, że f(− |
| )= |
| a funkcja w przedziale (−1;− |
| ) jest malejąca, zatem |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
na tym przedziale istnieje takie m
0, że f(m
0)>f(−2) (jak
Saizou napisał)
wydaje mi się że sposobów na to bardzo wiele
24 kwi 21:08
Mila:
| | 7 | | 49 | |
f(− |
| )= |
| >−4 i komentarz j.w |
| | 8 | | 8 | |
24 kwi 22:12
Mila:
x=−1− asymptota pionowa
24 kwi 22:16