Okrąg, czworokąt
Szkolniak: Post dodaję z telefonu i nie jestem w stanie zrobić tutaj rysunku.
Treść: Okrąg podzielono na cztery części w stosunku 3:6:5:4. Punkty podziału połączono kolejno
cięciwami. Oblicz kąty powstałego czworokąta.
Kąty wyszły mi: 2x90o, 100o i 80o (a w odpowiedzi mam 2x90o, 110o i 70o) − pytanie czy to
w odpowiedzi błąd czy ja źle zrobiłem?
24 kwi 19:19
a7:
24 kwi 19:25
a7: w odpowiedzi jest dobrze
24 kwi 19:25
Mila:
Okrąg podzielono na cztery części w stosunku 3:6:5:4
3x+6x+5x+4x=360o
18x=360o
x=20o
Kąty środkowe mają miary: 60o ,1200,100o, 80o.
Teraz rysunek i obliczasz miary kątów czworokąta.
24 kwi 19:33
:): czy zadanie też dostałeś na telefon od swojego nauczyciela?
24 kwi 19:36
Szkolniak: Chętnie bym wkleił jak to u mnie wygląda, ale już chyba widzę błąd, bo pewnie znaczenie ma
tutaj kolejność kolejnych kątów środkowych, a ja jeden z drugim na odwrót napisałem nie wiem
czemu
Mila zrobiłem tak jak mówisz

zadanie niezwiązane ze szkołą − ze zbioru zadań
Dziękuję za wyjaśnienie!
24 kwi 19:44