Zadanie, studia zarządzanie. Pomocy
expo: Witam mam za zadanie obliczyć układ równań:
2x+5y+3z=7
3x+5y+3z=9
3x+8y+2z=8
Liczby 558 przy "y" to liczby 3 pierwszych nr legitymacji bo takie mamy zadanie.
Chciałbym rozwiązać to metodą Cramera, opierając się na macierzach, ale nie do końca wiem czy
robię to poprawnie.
Jako wyznacznik macierzy wyliczyłem:
2 5 3
3 5 3 = 2*5*2+5*3*3+3*3*8−8*3*2−2*3*5=137−(−33)=170.
3 8 2
Później na tej samej zasadzie Ax,Ay,Az.
W Ax wychodzi mi 536. To oznacza przy podstawieniu pd wzór Ax= 536/170. Czy to jest w ogóle
i idę dobrym tropem? Proszę o pomoc o możliwe objaśnienie.
24 kwi 19:13
jc: Obliczyć?
24 kwi 19:16
expo: Rozwiązać układ równań

Mój błąd
24 kwi 19:18
Maciess: A musisz męczyć pana Cramera? Zauważ, że z dwóch pierwszych równań x wyznaczysz w pół sekundy.
Zostaje rozwiązać układ równań 2 równań z 2iema niewiadomymi. Gimanzjum. A raczej podstawówka
teraz.
24 kwi 19:34
Maciess: Źle policzyłeś już wyznacznik główny. Mi wyszedł −14. Podejrzewam, że w kolejnych tez zrobiłeś
błąd. Liczysz go ze pomocą reguły Sarrusa?
24 kwi 19:40
jc:
2x+5y+3z=7
3x+5y+3z=9
3x+8y+2z=8
2x+5y+3z=7
x =2
3x+8y+2z=8
x =2
5y+3z=3
8y+2z=2
x =2
5y+3z=3
3y−z=−1
x=2
14y=0
3y−z=−1
x =2
y=0
z=1
x=2
y=3/14
z=9/14
24 kwi 19:40
jc: Na końcu zostały jakieś wcześniejsze śmieci.
x =2
y=0
z=1
24 kwi 19:42
expo: Tak chciałbym się dowiedzieć jak to rozwiązać metodą Cramera z racji iż chce się tego nauczyć
i zdaje sobie sprawę, że idzie to bardzo szybko rozwiązać innymi metodami.
24 kwi 19:42
expo: Tak, zastosowałem regułę Sarrusa
24 kwi 19:45
expo: Jeśli mógłbym prosić o objaśnienie jak to powinno wyglądać zrobione dobrze na jednym
przykładzie
Ax lub wyznaczniku macierzy to byłbym wdzięczny. Do reszty dojdę sam.
24 kwi 19:47
:): p. Cramer zmarł ponad 250 lat temu i teraz mozna sie z nim skontaktować tylko spirytystycznie
24 kwi 19:50
Mariusz:
http://codepad.org/GZWexB6t
Kiedyś znalazłem kod procedury odwracającej macierz
Przełożyłem go z Pascala na C
(dla oszczędności pamięci można by jeszcze przesunąć indeksy
aby tablica była indeksowana od zera)
Gdyby wykonywać operacje zawarte w kodzie na papierze to
oszczędzilibyśmy prawie połowę papieru w stosunku do standardowej metody eliminacji
bo nie dołączana jest macierz jednostkowa
Macierz odwrotna jest o tyle dobra że możesz łatwo rozwiązać układ równań
nawet jeśli pomylisz się przy przepisywaniu wektora wyrazów wolnych
24 kwi 19:57
Mila:
Wyznacznik:
2 5 3
3 5 3
3 8 2
Możesz przekształcić macierz
w2−w1
2 5 3 ||2 5
1 0 0||1 0
3 8 2 ||3 8
det(..)=2*0*2+2*0*3+3*1*8−(5*1*2+2*0*8+3*0*3)=24−10=14
Wx:
7 5 3
9 5 3
8 8 2
Wx=... ? oblicz
Wy
2 7 3
3 9 3
3 8 2
Wy=...?
Wz:
2 5 7
3 5 9
3 8 8
Wz=..?
licz teraz
24 kwi 22:34