rozwiąż rownanie
lookash: rozwiąż równanie:
x4−x2−2=0
obliczam że x2=t
wtedy
t2−t−2=0
Δ=9
x=−1 x=2
co dalej?
26 lut 15:31
Godzio:
nie x=−1 tylko t =−1 i t=2
t = −1 = x2 − sprzeczne
t = 2 = x2
x = √2 v x = −√2
26 lut 15:35
RW16l: (x2−x)(x2+x)=2
26 lut 15:37
lookash: aha
26 lut 15:39
Eta:
można też tak , poprzez grupowanie wyrazów ;
x4−x2 −2=0
x4 −2x2 +x2 −2=0
x2( x2 −2)+( x2−2)=0
( x2−2)( x2+1)=0
(x−√2)(x+√2)(x2+1)=0
x= √2 v x = −√2 v x2+1=0 −−brak rozw. w zb. R
Odp: x = √2 v x = −√2
26 lut 15:54