piecia: o wielomianie stopnia trzeciego wiadomo, ze ma 2 pierwiastki x1 = 1 oraz x2= -3 ,przy
czym pierwisatek x2 jest dwukrotny. Wielomian ten dla argumentu (-2) osiaga wartosc 6.
a) wyznacz wspolczynniki tego wielomianu.
b) rozwiaz nierownosc W(x)<=0
19 lis 19:27
Dwiekropki: a) y=a(x+3)2(x-1) i wymnażasz .. pod x podstawiasz (-2) a pod y podstawiasz 6 : )
19 lis 19:36
pipi:
czyli mamy rozkład wielomianu
(x+3)
2 (x-1)= x
3 +5x
2 +3x -9 Współczynniki juz chyba widzisz

b/
korzystamy z rozkładu
zaznacz miejsca zerowe na osi
poprowadż falistą przez te miejsca zaczynajac od prawej str. od
góry przez te miejsca , ale dla x = - 3 odbij na tę samą stronę
bo jest do kwadratu
wybierz te przedziały dla których wykres jest pod osia i wraz z nimi bo ≤

odp x⊂(-∞, 1>
19 lis 19:36
Dwiekropki: i podstaw te wartości przed wymnożeniem bo będzie łatwiej : )
19 lis 19:37
Basia: W(x)=a(x-1)(x+3)2
W(-2)=a*(-3)*1=-3a=6
a=-2
W(x)=2(x-1)(x+3)2=2(x-1)(x2+6x+9)=2(x3+6x2+9x-x2-6x-9)=
2(x3+5x2+3x-9)=2x3+10x2+6x+18
W(x)≤0
2(x-1)(x+3)2<=0
x-1<=0 lub x+3=0
x≤1 lub x=-3
czyli: x≤1
19 lis 19:39
pipi:
Ooo

niezauwazyłam drugiego warunku W(-) = 6 Sorrry

ale chyba dasz rade co
19 lis 19:40
Basia: Kochani jak pomagacie to porządnie!
Twoje rozwiązanie Pipi nie jest poprawne
19 lis 19:40
Dwiekropki: No właśnie bo tamto mi się rozwiązanie nie podobało. : ) a= -2
19 lis 19:41
19 lis 19:42
19 lis 19:50