geometria analityczna
gość: Punkty A=(2;2) i C=(4;4) są przeciwległymi wierzchołkami rombu ABCD w którym
sin(<CBD)=(√5/5)
Oblicz współrzędne wierzchołków B i D.
Obliczyłem już równianie prostej na której leżą B i D (y= −x+6) oraz odległość Punktu B i D od
środka przecięcia przekątnych(√12). Ma ktoś pomysł jak wyliczyć współrzędne?
24 kwi 19:11
Eta:
S(3,3)
|AS|=...= √2 AC: y= x to BD ⊥AC
to BD: y= −(x−3)+3 więc BD: y= −x+6 to B(x, −x+6)
√2
√2
√5
sinα=
⇒
=
⇒ a= √10
a
a
5
|SB|2= (x−3)2+(−x+6−3)2 = 2(x−3)2
z tw. Pitagorasa
2+2(x−3)2= 10 ⇒ (x−3)2= 4 ⇒ x−3=2 v x−3= −2 ⇒ x= ... v x=... to y=... v y=...
B( 5,1), D( 1, 5)
=============