Wektory niezależne
Olek: Dane są wektory v1 =[0, 1, 2], v2 = [a, b, 0] i v3 =[0, c, 1] w przestrzeni ℛ3. Czy można
tak dobrać wartości a,b,c by wektory v1, v2, v3, tworzyły zbiór liniowo niezależny?
Utworzyłem macierz, policzyłem jej wyznacznik |A| = b + 2ac i teraz wystarczy zrobić żeby b≠
−2ac, czy coś jeszcze zrobić?
24 kwi 15:59
jc: Wektory (0,1,2), (0,0,1), (1,0,0) są liniowo niezależne. a=1, b=0, c=0.
24 kwi 17:05
Olek: a według mojego założenia nie można tego zapisać?
24 kwi 18:03
jc:
|a b 0|
|0 1 2|
|0 c 1|
= a(1−2c)
24 kwi 19:11