chemia
czupryna: CHEMIA. PROSZĘ O POMOC. Jaka objętość tlenu i powietrza (w warunkach normalnych) przereaguje
podczas całkowitego spalania 69 g. etanolu?
26 lut 15:18
Mateusz: chyba tlenu z powietrza liczysz ile potrzeba tlenu do całkowitego spalenia 68 g etanolu a potem
wiedząc że tlen w powietrzu to 21% objętosciowych układasz proporcje taką
21dm3→ 100dm3
x→(tu wpisz ilosc potrzebną do spalenia całkowitego 68g etanolu)
rozwiąż rownanie
26 lut 15:28
Mateusz: zle na odwrót bo jak mamy tylko 21% tlenu to potrzebujemy go więcej
21dm3→100dm3
(tu →x
wpisz
potrzebną
ilosc tlenu
do spalena
68g etanolu)
26 lut 15:32
czupryna: Nauczycielka coś tłumaczyła, że to trzeba zrobić jakoś tak:
C
2H
5OH+3O
2−−>2CO
2+3H
2O
12x2+5=29g/mol spal. 69g (war. nat.)
3x22.4 dm
3=67.2 coś takiego, potem:
| 29 | | VO2 | |
| = |
| =  |
| 69 | | XO2 | |
i nie wiem co dalej:((
26 lut 15:51
26 lut 16:00
Mateusz: 46 g etanolu →67,2dm3 O2
68g→x
x = 99,3dm3
100dm3→21dm3
x→ 99,3dm3
policz x
i sprawdz odpowiedz
26 lut 16:02
czupryna: a czemu tam jest 68g ? ja mam tam 69g
26 lut 16:09
Mateusz: sorki moj błąd powinno byc 69 wstaw tam w rownniu 69g
26 lut 16:11
czupryna: kurcze i tak nie wiem o co chodzi:(
26 lut 16:13
Mateusz: 
ech

jescze raz
Masa molowa etanolu wynosi 46g/mol = 46g
46g →3*22,4dm
3 −> 1 mol dowolnego gazu w warunkach zajmuje objętość 22,4dm
3 a mamy
69g→x dm
3 3 mole O
2 teraz licze ile O
2 trzeba do spalenia
−−−−−−−−−−−−−−−−− 69 g C
2H
5OH
x = 100,8dm
3
i teraz skoro tlen w powietrzu to 21% ojętosciowych to wynika proporcja
100dm
3→21dm
3
x dm
3→ 100,8 dm
3
to juz policzysz
26 lut 16:23
Mateusz: Chyba juz rozumiesz co i jak dodam ze te obliczenia wykonuje w oparciu o rownania reakcji
gdybym miał np 3C2H5OH to mase molową mnozyłbym przez 3 czyli 3*46g itd a dlaczego taka
proporcja a nie inna jak by sie wydawało no bo skoro mamy 21% tlenu to nie mozemy wziąść mniej
tylko musimy więcej
26 lut 16:30
czupryna: oj cieniusio ze mną

Jakoś nie mogę się skoncentrować na tym zadaniu

Ale wielkie
dzięki
26 lut 17:02
Mateusz: Nie ma tu zadnej folozofii

podobne obliczenia wykonywłeś/łas na lekcjach
26 lut 17:17