Zadania na dowodzenie z trygonometrii
123: Wykaż, że √sin410° + 6cos210° + 3 + √cos410°+6sin210°+3 = 5
24 kwi 14:56
a7:
L=√(sin2−3)2+√(cos2−3)2=|sin210−3|+|cos210−3|=|sin210−3+cos210−3|=|1−6|=|−5|=5
L=P
===
24 kwi 15:04
Eta:
z jedynki trygonometrycznej
sin410−6sin210+9=(sin210−3)2 i cos410−6sin410+9= (cos210−3)2
L= |sin210−3| + |cos210−3 | = − sin210+3 −cos210+3=...........
24 kwi 15:04
Eta:
@a7
|a|+|b| ≠|a+b| , gdy a≠b
24 kwi 15:07
a7: a już się cieszyłam, że tak mi piknie wyszło
24 kwi 15:10
ICSP: |a| + |b| = |a+b| wtedy gdy liczby a i b mają ten sam znak.
24 kwi 15:10
a7: no toż majo
24 kwi 15:12
Eta:
Bezpieczniej jest rozpatrywać każdą oddzielnie ( jak się tego nie wie, co napisał
ICSP
24 kwi 15:17
ICSP: No i oczywiście przejście |sin2(10) − 3 + cos2(10) − 3| = |1 − 6|
należy odpowiednio za komentować.
Nie chcemy aby egzaminator uznał iż równość |a| + |b| = |a+b| zachodzi zawsze.
24 kwi 15:22
123: @Eta
Czy mogłabyś wytłumaczyć w jaki sposób z tej jedynki trygonometrycznej jest to przekształcone?
Bo mimo, że wiem że jedynka trygonometryczna to sin2a+cos2a, nie za bardzo mogę tutaj
ogarnąć
24 kwi 21:41
a7: sin210 jest na pewno mniejszy od 1 (gdyz sinus w ogóle przyjmuje tylko wartości do jednego
więc sin kwadrat też)tak samo cos210 jest na pewno mniejszy od 1
więc wartość bezwględna sin210−3 będzie na pewno mniejsza od zera dlatego po opuszczeniu
"kresek" przepisujemy ze zmienionym znakiem
i mamy 3−(sin210+cos210)+3=3−1+3=5
24 kwi 21:45
123: Tak, tak to z wartością bezwzględna rozumiem, chodzi mi o tą wiadomość Ety:
z jedynki trygonometrycznej
sin410−6sin210+9=(sin210−3)2 i cos410−6sin410+9= (cos210−3)2
24 kwi 21:50
123: Nie dodały się potęgi po przekopiowaniu ale to mniejsza
24 kwi 21:50
a7: a to jedynka była i tu (tam, już po przekształceniu wyrażen też), tu są wzory skróconego
mnożenia tj.
cos210=1−sin210
sin410+6cos210+3=sin410+6(1−sin210)+3=sin410+6−6sin210+3= (sin210)2−2*3*sin210+32=
(sin210−3)2
24 kwi 22:01
123: Dzięki wielkie! Już wszystko jasne
24 kwi 22:07
Eta:
24 kwi 22:09