Musi być zrobione algebraicznie
Amelia: Dwa boki równoległoboku są zawarte w prostych y=1/2x−1 i y=−2/3+6, a jeden z jego wierzchołków
ma współrzędne (−1,2). Wyznacz współrzędne pozostałych wierzchołków tego równoległogoku.
24 kwi 13:22
Saizou :
Przepisz poprawnie treść i podaj swój pomysł na zadanie.
24 kwi 13:41
Amelia: Treść jest poprawnie napisana. Doszłam do momentu uzyskania łącznie 3 wierzchołków,
czyli brakuje mi jednego.
−2/3 x+6=1/2 x−1 i po rozwiązaniu wyszło x=6, a y=2, następnie y=1/2 x+ b
2=1/2* −1 +b i po rozwiązaniu b=2,5, czyli y=1/2 x+ 2,5 i y= −2/3 x + b, następnie 2= −2/3* 6
+b
i wychodzi x+3 i y=4 i dalej nie wiem
24 kwi 14:23
Saizou :

1) Wyznaczyłaś C=(6, 2)
2) prosta m równoległa do l przechodząca przez A
3) Wyznaczenie punktu B jako przecięcia się prostych k oraz m
4) Prosta n równoległa do k przechodząca przez A
5) Wyznaczenie punktu D jako przecięcia się prostych n oraz l
24 kwi 14:34
Amelia: Czyli jakie równanie algebraiczne mam ułożyć, aby dowiedzieć się współrzędnych punktu D?
24 kwi 14:39
WhiskeyTaster: Zauważ, że skoro dwa boki równoległoboku leżą na prostych
to proste, na których będą leżały dwa pozostałe boki muszą być równoległe do y
1 oraz y
2.
Innymi słowy znajdź proste, które są równoległe do tych prostych oraz przechodzących przez
punkt A = (−1, 2), który z pewnością jest wierzchołkiem równoległoboku, o czym już wiesz.
I na koniec szukasz punktów wspólnych odpowiednich prostych

W dodatku staraj się zapisywać rzeczy mniej chaotycznie
24 kwi 14:39
Amelia: Okey, dziękuję
24 kwi 14:41
a7:

wyznaczamy prostą AB i punkt B
prosta AB ma ten sam wsp.kierunkowy a i inne b co prosta DC
y=−2/3x+b
2=−2/3(−1)+b b=4/3 y=−2/3x+4/3 dla y=0 x=2 czyli B=(2,0)
wyznaczamy prostą AD równoległą do BC y=1/2*x+b A=(−1,2) 2=1/2*1+b b=5/2 y=1/2*x+5/2
| | ⎧ | y=1/2*x+5/2 | |
| wyznaczamy punkt D z układu równań | ⎩ | y=−2/3*x+6 | czyli D=(3,4)
|
| | ⎧ | y=−2/3*x+6 | |
| punkt C wyznaczamy z uładu równań | ⎩ | y=1/2*x−1 | C=(6,2)
|
24 kwi 14:53
Amelia: A skąd a7 wiedziałaś, że y=−2/3x+4/3 dla y=0 x=2
24 kwi 15:03
a7: racja, prosta AB ma wzór y=−2/3x+b (ten sam wspołczynnik co prosta DC tylko inne B) punkt A
należy do tej prostej y=−2/3*x+b współrzędne punktu A są (−1,2) mamy wzór prostej
y=−2/3*x+4/3 i sprawdzamy kiedy przetnie się z prostą BC czyli B=(2,0) tak czy siak, ale
dzięki za uwagę (chyba zasugerowałam się rysunkiem)
24 kwi 15:08
Amelia: a, już wiem, że trzeba znaleźć punkt przecięcia z osią
24 kwi 15:09
Amelia: dzięuję za pomoc
24 kwi 15:10
a7: nie, nie trzeba znaleźć punkt przecięcia prostych AB i BC wtedy będziemy mieli(miały) punkt B
24 kwi 15:11