algebra
gość: Wyznacz wartość wyrażenia x2 + y2 wiedząc, że równość (x+y)sin2α+x−2y2cos2α=2 jest
spełniona dla każdej liczby rzeczywistej α.
Próbowałem uprościć to algebraicznie, tak aby z postaci iloczynowych otrzymać
jedynkę trygonometryczną, ale jedyne do czego doszedłem to: 2sec2α−(x+y)tg2α−x2 + y = 0
Ma ktoś jakiś pomysł? Z góry dzięki
24 kwi 13:05
WhiskeyTaster: Zauważ, że Twoja równość jest spełniona dla każdego α. Wobec tego, jeśli przyjmiesz α = 0 oraz
| | π | |
α = |
| , to otrzymasz dwa równania, a tym samym układ dwóch równań (bo oba są równe tyle |
| | 2 | |
samo dla dowolnego α).
| | x−2y | | x−2y | |
Dla α = 0: (x+y)sin2(0) + |
| cos2(0) = 2 ⇔ |
| cos2(0) = 2 |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | x−2y | | π | | π | |
Dla α = |
| : (x+y)sin2( |
| ) + |
| cos2( |
| ) = 2 ⇔ (x+y)sin2( |
| ) = 2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Czyli mamy układ dwóch równań:
x+y = 2
Kąty α wybrałem tak, by było najprościej liczyć
24 kwi 13:46
gość: Jejku genialne

Dziękuję bardzo
24 kwi 14:10