Bardzo proszę o pomoc
Monia: Jaką długość ma średnica okręgu opisanego na trójkącie o bokach długości 8 cm i 12 cm oraz
kącie między tymi bokami 120 stopni.
24 kwi 13:01
gość: z Tw cosinusów liczysz pozostały bok potem stosując wzór na pole trójkąta P=abc4R
wyznaczasz promień
24 kwi 13:07
Monia: Ale jakby skąd mam wiedzieć który bok jest który
24 kwi 13:09
Eta:

Można tak:
c=
√(4√3)2+162 =..........
Z tw. sinusów
| | c | |
2R= |
| =................ |
| | sin120o | |
24 kwi 13:09
Monia: <3 LOVE
24 kwi 13:10
Eta:
24 kwi 13:14