parametr
f123: Wyznacz wszystkie wartosci parametru m, dla ktorych rownanie mx2 + 4 * |x| + m − 3 = 0 ma dwa
rozne rozwiazania
24 kwi 12:36
Leszek: Rozwaz dwa przypadki
A) x≥0
mx2 +4x +m−3= 0
B) x<0
mx2 −4x +m − 3 = 0
24 kwi 12:54
Saizou :
I) m=0 wówczas
4|x|−3=0
| | 3 | |
|x|= |
| zatem mamy dwa rozwiązania |
| | 4 | |
II) m≠0
x
2=|x|
2
|x|=t
mt
2+4t+m−3=0
• Jeśli Δ = 0 to aby mieć 2 rozwiązania to x
0 musi być dodatnie.
• Jeśli Δ >0, to aby mieć 2 rozwiązania, to x
1 < 0 oraz x
2 > 0.
24 kwi 12:56
f123: dlaczego x2 = |x|2?
24 kwi 13:29
Saizou :
x dla x ≥ 0
|x|=
−x dla x< 0
nałóżmy na to kwadrat
x2 dla x ≥ 0
|x|2=
(−x)2=x2 dla x < 0
zatem |x|2=x2
24 kwi 13:33
Jerzy:
Bo obydwie strony są zawsze nieujemne i mają taką samą wartość.
24 kwi 13:33
f123: a wyjasnisz jeszcze te warunki z Δ?
24 kwi 13:35
Saizou :
Δ = 0 masz jedno rozwiązanie (załóżmy, że to będzie a), zatem
|t|=a ,to ma 2 rozwiązania, gdy a >0
Δ >0 masz dwa rozwiązania (niech będą to a oraz b), zatem
|t|=a lub |t|=b (to ma 2 rozwiązania, gdy a>0 i b<0 lub na odwrót)
24 kwi 13:38