Liczby rzeczywiste
Fiflak: Cześć, spotkałem się z takim zadankiem:
Jaka jest ostatnia cyfra liczby 567
567?
Normalnie zrobiłbym to tak, że poszukałbym cykliczności, jednak przy tak dużych liczbach jest
to niemożliwe dysponując zwykłym kalkulatorem, jest na to jakiś sprytny sposób aby rozwiązać
to w warunkach "maturalnych"?
24 kwi 11:18
ICSP: 71 = 7 −> 7
72 = 49 −> 9
73 = 243 −> 3
74 = 2401 −> 1
75 = 16807 −> 7
1 − > 7
2 − > 9
3 − > 3
4 −> 1
5 − > 7
6 −> 9
7 −> 3
.
.
.
567 −> ?
24 kwi 11:22
a7: 567 1 kończy się na 7
5672 9
5673 kończy się na 3
5674 1
7
i jest cykliczność co 4 (aby sprawdzić cykliczność wystarczy wymnażać dwie ostatnie cyfry)
24 kwi 11:22
Eta:
71= 7
72= 49
73= 343
74= 2 401
: 7
: 9
: 3
: 1
ostatnie cyfry powtarzają się co cztery takie sekwencje
576:4= 141+ 3 reszta
zatem ostatnią cyfrą takiej liczby jest 3
24 kwi 11:24
a7: tzn. co 5
24 kwi 11:24
Eta:
Oczywiście miało być : 567:4
24 kwi 11:25
Fiflak: Dziękuje wam bardzo, nie wiem czemu nie pomyślałem, żeby sprawdzić ostatnią cyfrę
24 kwi 11:26
Eta:
24 kwi 11:28