żle sformułowane zadanie?
Ada: W trójkącie prostokątnym dwa najkrótsze boki mają długość 20cm a drugi jest 4 razy krótszy.
Oblicz pole tego trójkąta.
czy to się w ogóle da obliczyć?
24 kwi 10:30
wredulus_pospolitus:
oczywiście że się da
a −−− krótsza przyprostokątna
4a −−− dłuższa przyprostokątna
a + 4a = 20 −−−> a = 4 ; 4a = 16
i teraz liczymy przeciwprostokątną:
a
2 + (4a)
2 = c
2 −−−− > c = ....
24 kwi 10:34
a7: moim zdaniem źle sformułowane dwa najkrótsze boki musiałyby być przyprostokątnymi po 20cm, a
trzeci to byłaby przeciwprostokątna to na pewno nie krótsza
24 kwi 10:37
wredulus_pospolitus:
a7 −−−− dwa najkrótsza mają długość 20cm (czyli przyprostokątne), a drugi (z tych boków) jest
4 razy krótszy (i tu brakuje 'od pierwszego' ).
24 kwi 10:39
wredulus_pospolitus: aaa ... trzeba pole ... myślałem że obwód −−− to nawet przeciwprostokątnej nie ma co liczyć
24 kwi 10:39
a7: może i tak, tam po prostu brakuje dwukropka po słowie długość, powinno być ewentualne
"długości" i dwukropek
24 kwi 10:40
Ada: czyli po prostu 20*20 / 2 ?
24 kwi 10:42
Ada: czy 5*20 / 2 ?
24 kwi 10:46
WhiskeyTaster: | | 5*20 | |
Pewnie, że zadanie jest słabo sformułowane. Nie, |
| to zły wynik. W zadaniu chodzi o |
| | 2 | |
to, że
suma dwóch przyprostokątnych wynosi 20. I tu już wredulus Ci policzył ile wynoszą
długości tych przyprostokątnych
24 kwi 10:53