trapez
Kasia:
W trapez równoramienny o polu 20 wpisano okrąg o promieniu 2
Oblicz pole czworokąta którego wierzchołkami są punkty styczności
okręgu z bokami trapezu
24 kwi 01:41
ford:

h = 4 (dwa promienie)
stąd a+b = 10
z warunku wpisywalności okręgu w czworokąt
a+b = c+c
stąd ramię trapezu c = 5
| 1 | |
|AK| = |AN| = |KB| = |LB| = |
| a |
| 2 | |
| 1 | |
|DM| = |MC| = |DN| = |CL| = |
| b |
| 2 | |
W trójkącie ADT
|AT|
2 + 4
2 = 5
2
stąd |AT| = 3
zatem |BR| = 3
Kąt NDM = 180
o − α
a+b = 10, więc |AT| + |TR| + |BR| + |DC| = 10
3 + |TR| + 3 + |DC| = 10
|TR| + |DC| = 4
|TR| = |DC| = 2
|DN| = |DM| = |MC| = |CL| = 1
|AK| = |KB| = |AN| = |LB| = 4
P
AKN = P
KBL
| 1 | | 1 | | 4 | |
PAKN = |
| *|AK|*|AN|*sinα = |
| *4*4* |
| = 6,4 |
| 2 | | 2 | | 5 | |
P
NMD = P
MLC
| 1 | | 1 | | 4 | |
PNMD = |
| *|DN|*|DM|*sin(180o−α) = |
| *1*1* |
| = 0,4 |
| 2 | | 2 | | 5 | |
P
KLMN = P
ABCD − P
AKN − P
KBL − P
NMD − P
MCL
P
KLMN = 20 − 6,4 − 6,4 − 0,4 − 0,4
P
KLMN =
6,4
24 kwi 06:49
Bogdan:

Można skorzystać z mało znanej zależności dla trapezu równoramiennego o podstawach a, b
i okręgu o promieniu r wpisanego w ten trapez (proponuję samodzielnie ustalić tę zależność).
Odcinek łączący punkty styczności okręgu z ramionami trapezu KL ma długość:
| 8r2 | |
|KL| = |
| , gdzie a = |AB|, b = |CD|. |
| a + b | |
| 8*22 | |
W tym zadaniu a + b = 10, r = 2, |KL| = |
| = 3,2 i |EF| = 2r = 4 |
| 10 | |
| 1 | |
Pole deltoidu ELFK: PELFK = |
| *3,2*4 = 6,4 |
| 2 | |
24 kwi 09:10
Eta:
Inny sposób
P=20 , h=2r=4 to a+b=10 i a+b=2c ⇒ c=5
| 2r | | 4 | |
sinα= |
| = |
| , α+β=180o , to sinβ= sinα |
| c | | 5 | |
P(ELFK)= 6,4
============
24 kwi 10:51
Bogdan:
| a | | b | | ab | |
Z r2 = |
| * |
| = |
| otrzymujemy |
| 2 | | 2 | | 4 | |
| 8r2 | | 2ab | |
ab = 4r2 i |KL| = |
| = |
| , |
| a + b | | a + b | |
KL jest także odcinkiem równoległym do podstaw trapezu i przechodzącym przez punkt
przecięcia przekątnych trapezu.
| 2*16 | |
W tym zadaniu: ab = 4r2 = 16, |KL| = |
| = 3,2 |
| 10 | |
24 kwi 10:58
Eta:
24 kwi 11:03
Bogdan:
24 kwi 11:05
Eta:
x | | r | | r2 | | 4r2 | |
| = |
| ⇒ x= |
| ⇒ x= |
| |
r | | s | | s | | a+b | |
===============
24 kwi 11:11
Bogdan:
24 kwi 11:43