fizyka
fizykk: Leszku, znasz się tu na fizyce i mam pytanie odnośnie tego, jak interpretować zapis w linku:
https://zapodaj.net/30794b1635382.png.html
Jak to jest, że satelity w takich miejscach mają zaburzoną orbitę? Czy to oznacza, że w
takich miejscach siła grawitacji może być mniejsza/większa? Jeśli tak, to czy w takim razie
szkolne przedstawienie siły ciążenia jest bardzo uproszczone? Myślałem, że wartość
| GMz | |
przyspieszenia ziemskiego wyznacza się wzorem g = |
| , ale tak być nie może, skoro |
| Rz2 | |
gęstość miejscowa potrafi zaburzyć orbitę satelity.
24 kwi 00:39
Leszek: Ruch satelity wokol Ziemi zalezy od natezenia ziemskigo pola grawitacyjnego w miejscu
gdzie znajduje sie satelita .
Nad oceanami natezenie jest mniejsze , nad kontynentami wieksze , to powoduje zaburzenie
ruchu satelity, ale to sa bardzo niewielkie zaburzenia i ich efekt jest widoczny po dlugim
czasie.
Im blizej powierzchni Ziemi przebiega orbita tym wieksze sa te zaburzenia .
Dlatego obecne satelity maja silniki korekcyjne , aby korygowac orbite i dluzej dzialac
| GM | |
Wzor na natezenie pola grawitacyjnego : γ = |
| stosujemy w przyblizeniu , |
| r2 | |
dla duzych odleglosci od Ziemi ktora wowczas traktujemy jak punkt materialny.
24 kwi 08:17
fizykk: Rozumiem, czyli natężenie ziemskiego pola grawitacyjnego dla dosyć małych odległości wyraża się
nieco inaczej
A jeszcze miałbym jedno pytanie. Generalnie fizykę zakończyłem na poziomie licealnym i teraz
sobie tylko szybko przypominam z jakiejś strony, gdzie wszystko jest ładnie opisane. Ale
załóżmy, że będę chciał rozwinąć swoje zdolności fizyczne trochę dalej niż na poziomie
licealnym. Wiesz może, czy są jakieś strony w internecie z materiałami na poziomie studiów? A
może jakieś książki do samodzielnej nauki?
24 kwi 10:45
jc: Być może największy wpływ na odchylenie orbity od idealnej elipsy ma spłaszczenie Ziemi.
Gdzie znaleźć takie rzeczy? Myślę, że trudno znaleźć coś przystępnego.
Ruch wokół punktu lub dwóch (o jednakowych masach) jest rozważany w książkach do mechaniki
teoretycznej (spłaszczenie w pierwszym przybliżeniu opisuje się jako przyciąganie przez punkty
oddalone o urojoną odległość).
A dużo dokładniejsze rozważania niezbędne np. dla GPS? Pewnie jakieś artykuły.
24 kwi 10:59
fizykk: A jeśli chodzi o ogół, to od czego dobrze byłoby zacząć? Jak już wspominałem, moja wiedza jest
ledwo licealna, więc dosyć niewielka
24 kwi 11:10
Leszek: GPS dziala z dokladnoscia centymetrow poniewaz uwzglednia sie ogolna teorie
wzglednosci Eisteina .
Pole grawitacyjne jest wynikiem zakrzywienia czasoprzestrzen ktore zalezy od gestosci materii.
Sa to juz rozwazania na poziomie uniwersyteckim wydzialu fizyki UW.
Proponuje na poczatku " fizyka dla dociekliwych "
24 kwi 11:49
fizykk: Z tego co widzę dosyć ciężko dostępna. W dodatku ma swoje lata − czy część rzeczy nie rozwinęła
się od tego czasu?
24 kwi 13:31
fizykk: A ogółem, lepiej zająć się od razu fizyką z podręczników? Jak na razie korzystam z tej strony:
http://ilf.fizyka.pw.edu.pl/podrecznik/
Ale to jest poziom liceum, więc nie wiem, czy to nie strata czasu, skoro mogę wziąć się
za coś "lepszego" i zrozumieć więcej
24 kwi 13:34
: jc bredzi
@fizykk nie rydzykuj tylko zacznij od...r−ń rózniczkowych
24 kwi 17:23
: rozumiem,że przyczyna twojego zaistnienia na tym forum była
tylko reklama tej strony
ale powiadam Wam,ze to jest jeden WIELKI shit
24 kwi 17:24