kombinatoryka
;00: Z urny zawierającej sześć kul białych i cztery kule czarne losujemy kolejno bez zwracania trzy
kule. Następnie rzucamy monetą tyle razy, ile jest kul białych wśród trzech wylosowanych.
Obliczyć prawdopodobieństwo wyrzucenia co najmniej raz orła.
Nie wiem co dalej, policzyłem z drzewka prawdopodobieństwo wylosowania białej kuli:
(co najmniej) jednej ( 29/30 ), dwóch ( 1/2 ) i trzech ( 1/6 )
Potem chciałem osobno zastosować schemat Bernoulliego dla każdego przypadku rzutu monetą i
zsumować otrzymane wyniki, ale rezultat kompletnie nie zgadza się z odpowiedzią. Ma ktoś
jakieś pomysły?
24 kwi 00:07
Gangster: conajmniej jeden bialej kuli to 29/30? Nie
24 kwi 00:15
a7: a jaka jest odpowiedź?
24 kwi 00:19
Gangster: Rozwaz 3 przypadki 1−wylosowano 3 kule B 2− wylosowano 2 kule B i 3−Wylosowano 1 kule B policz
prawdopodobienstwo dla kazdego przypadku, nastepnie policz dla kazdego jaka jest szansa na
wyrzucenie conajmniej raz orla, mnozysz i dodajesz kazdy przypadek
24 kwi 00:19
;00: Policzyłem.
Szanse, że:
−wylosuje co najmniej 3 białe kule jest równa 1/6
wtedy mam 3 rzuty monetą, szansa, że w tych rzutach orzeł będzie chociaż raz wynosi 3/8
−wylosuje co najmniej 2 białe kule jest równa 1/2
wtedy mam 2 rzuty monetą, szansa, że w tych rzutach orzeł będzie chociaż raz wynosi 1/2
−wylosuje co najmniej 1 białą kule jest równa 29/30
wtedy mam 1 rzuty monetą, szansa, że w tym rzucie orzeł będzie chociaż raz wynosi 1/2
Co dalej?
24 kwi 00:32
;00: Odpowiedzi to: 161/240, 3/5, 159/240 lub 4/7
24 kwi 00:34
Gangster: w 3 rzutach moneta szansa bedzie rowna 7/8 bo masz 2*2*2 a tylko RRR nie spelnia warunku
24 kwi 00:41
a7: 3 białe 1/12 orzeł chociaż raz 7/8
2 białe 1/6 orzeł chociaż raz 3/4
1 biała 1/10 orzeł chociaż raz 1/2
1/12*7/8+1/6*3/4+1/10*1/2=.........
?
24 kwi 00:42
a7: poprawiam 3 białe 1/6
24 kwi 00:45
;00: Wynik nie zgadza się z odpowiedziami, ani mój ani żaden. Myślę, że to jakiś problem z
obliczeniem prawdopodobieństwa wylosowania kuli białej ale nie jestem pewien
24 kwi 01:03
Gangster: 1/6 * 7/8 + 1/2* 3/4 + 3/10 * 1/2 Odp 161/240
24 kwi 01:03
Gangster: i fakt wylosowanie conajmniej jednej bialej bedzie rowne 29/30 pozno juz sorry
24 kwi 01:04
;00: teraz się zgadza

Dziękuję Wam bardzo za pomoc
24 kwi 01:06
;00: A czemu szansa na wylosowanie co najmniej jednej (3/10) jest mniejsza niż szansa na wylosowanie
co najmniej dwóch (1/2)?
24 kwi 01:08
;00: Czy to kwestia po prostu innych oznaczeń
24 kwi 01:08
Gangster: | | | | 20 | | 1 | |
3 Biale mozna wylosowac na | = 20 |
| = |
| |
| | | 120 | | 6 | |
| | | | 60 | |
2 Biale mozna wylosowac na | * 4(bo na tyle sposobow mozna czarne) 15*4=60 |
| = |
| | | 120 | |
| | | | 3 | |
1 Biala mozna na 6 * | 6*6 = |
| |
| | | 10 | |
w 1 przypadku rzucasz 3 razy wiec 2*2*2 wiec szansa na conajmniej 1 orla to 7/8
w 2 przypadku rzucasz 2 razy wiec 2*2 wiec szansa na conajmniej 1 orla 3/4
w 3 rzucasz raz wiec szansa na orla 1/2
Mnozysz i dodajesz co juz zrobilem do gory i wychodzi nam wynik.
24 kwi 01:12
a7: to znaczy ja robiłam wylosowanie dokładnie trzech, dokładnie dwóch, dokładnie jednej i nie
uwzględniłam chyba, że wylosowana kula może być na innym miejscu niż na pierwszym lub drugim
czyli zamiast 1/10 powiinno być właśnie 3/10 gdyż biała może być wylosowana za pierwszym drugim
lub trzecim losowaniem, a zamiast 1/6 powinno być 3/6 gdyż białe mogę być pierwsza i druga,
druga i trzecia lub pierwsza i trzecia stąd chyba u mnie błąd
24 kwi 01:13
;00: Teraz już rozumiem, dzięki jeszcze raz
24 kwi 01:13
Gangster: to jest jest szansa na wylosowanie CONAJMNIEJ 3 a szansa na wylosowanie DOKLADNIE 3, szanse na
conajmniej 1 otrzymamy gdy dodamy te 3 przypadki
24 kwi 01:13
Gangster: Conajmniej 1 czyli to moze byc wylosowana 1 lub 2 lub 3. Stad 3 przypadki, rozpatrujemy je
osobno i liczymy prawdopodobienstwo kazdego z nich a ze kazdy spelnia warunki to na koniec je
dodajemy
24 kwi 01:16