Zbiory
Kasia: Dane są zbiory: A={1,3,5,7} oraz B={5,7,8,9}. Wyznacz zbiór X, taki że:
(A\X)∪(X\B)= {1,3}, {3,9}⊂X, |X| = 4
Wynik podręcznika to X={3,5,7,9}
Mój to X= {3,5,7,8,9}. To suma zbiorów, więc muszą pozostać tylko 1 i 3, dlatego logiczne
wydało mi się, że w zbiorze X musi być 8
Prosze jeszcze o wyjaśnienie o co chodzi z |X|=4
Bardzo dziękuję
23 kwi 23:39
ite: |X|=4 ten zapis oznacza, że zbiór X ma cztery elementy.
24 kwi 07:48
Leszek: Lepiej uzywac zapisu : || X || =4 , norma ,miara,liczebnosc ,moc zbioru .
24 kwi 08:21