Rozwiń potęgi ze wzoru Newtona
Driw: Witam
Mam do rozwinięcia potęgi wzorem Newtona, standardowe przykłady zrobiłem jednak problem pojawia
się przy tych skomplikowanych
(x−2y+z)3
dla 2 zmiennych umiałem zrobić, a tu nie mogę ruszyć, prosiłbym o rozpisanie to po kolei co w
symbolu newtona i jakie potęgi przy zmiennych
(1+t)−3
jak tu się zachować skoro we wzorze w symbolu newtona dół idzie w górę? jakby ktoś miał czas to
też prosiłbym o rozpisanie
(1−4x)1/2
tutaj też wskazówkę jak się zachować potrzebuje
Z góry dzięki
23 kwi 22:02
a7: (x−2y +z)3= (x−2y)3 + 3(x−2y)2*z+3(x−2y)z2+z3= .........
23 kwi 22:31
a7: czy rozpisać całe?
23 kwi 22:31
a7: | | 1 | | 1 | |
(1+t)−3= |
| = |
| |
| | (t+1)3 | | 13+3t+3t2+t3 | |
23 kwi 22:33
Driw: Dziękuję, ale chodziło mi o rozpisanie tego ze wzoru Newtona, tak rozpisać umiem, ale nie wiem
jak to zrobić przy użycia Newtona
24 kwi 18:57
jc: | | | | | | | | | |
(1+t)−3= | + | t + | t2 + | t3+ ... |
| | | | | |
=1 −3t +6t
2−10t
3+15t
4−21t
5+...
24 kwi 19:15
Driw: i do kiedy trzeba rozpisywać> bo we wzorze jest gdy n = k a tu to sie nie wydarzy
24 kwi 19:16
Driw: Może ktoś jeszcze by mógł pomóc?
25 kwi 19:36
a77:
Może tak:
1)
| | | | | | | | | | | |
(1+t)(−3)= | + | *t+ | *t2+ | t3+ | t4+........ |
| | | | | | |
=1 −3t +6t
2−10t
3+15t
4−21t
5+O(t
6) , |t|<1 szereg zbieżny
2) Możesz skorzystać z "ułatwienia" :
Kolejne wyrazy sumy możesz obliczać z wzoru:
| 1 | |
| tn*[(−1)n*(n+1)*(n+2) ] dla n od 0 do ∞ |
| 2 | |
25 kwi 20:54
Driw: Dzięki, ale dalej nie rozumiem czemu akurat do t6, a nie np do t9 i mógłbyś jeszcze rozpisać
to z 3 zmiennymi?
25 kwi 21:00
a77:
i+j+k=3, i,j,k ∊{0,1,2,3}
| | n! | |
2) wyrazy sumy: |
| *ai*bj*ck |
| | i!*j!*k! | |
wypiszę wszystkie możliwości dla sum i+j+k=3
(3,0,0), (0,3,0), (0,0,3)
(2,1,0), (2,0,1), (1,2,0), (1,0,2)(0,2,1) (0,1,2)
(1,1,1)
| | 3! | | 3! | | 3! | |
(a+b+c)3= |
| a3+ |
| b3+ |
| c3+ |
| | 3!*0!*0! | | 0!3!*0! | | 0!*0!*3! | |
| | 3! | | 3! | | 3! | |
+ |
| a2*b+ |
| a2*c+ |
| a*b2+ dalej sam |
| | 2!,1!,0! | | 2!,0!1! | | (1!*2!*!0) | |
=a
3+b
3+c
3+3a
2b+3a
2c+3ab
2+3a c
2+3b
2*c+3b*c
2+6abc
25 kwi 21:45
a77:
Ad21:00, możesz dowolnie zakończyć, albo zostawić.....
25 kwi 21:47
a77:
(x−2y+z)3=(x+(−2y)+z )3
a=x, b=(−2y), c=z
25 kwi 21:50
Driw: Dzięki wielkie
26 kwi 11:25