Studia
El: | | 1 | |
Doprowadź do postaci liniowej y= |
| |
| | alnx+b | |
23 kwi 21:57
PW: Że co?
23 kwi 22:01
El: Takie mam polecenie i zielonego pojęcia co zrobić
23 kwi 22:03
El: | | b | |
Mam do wyboru ten albo ten przykład lny= |
| |
| | a−ex2 | |
23 kwi 22:06
Leszek: Takich metod uzywa sie w pracowni fizycznej przy robieniu wykresow , aby na malym
wykresie zmiescic duzy zakres zmiennosci wielkosci x i y .
Niech 1/y = z , oraz ln x= t otrzymujemy:
z= a*t + b
23 kwi 22:36
El: dziękuję bardzo
23 kwi 23:03
Leszek: Dalszy ciag :
np. x = { 1 , e4 ,......e20 to t = { 0, 4, .......20}
y = { 1/3 ,...........1/43 } to z= { 3 .,......….43}
na podstawie z= a*t + b i regresji liniowej wyznaczamy wspolczynniki a i b, a = 2 , b = 3
Z drugim przykladem tak samo prosze zrobic .
24 kwi 08:55