Planetaria
Tomasz: Kąt ostry rombu ma 30°. Odcinki długości √61 wychodząc z wierzchołka
tego kąta dzielą romb na trzy części o jednakowych polach. Oblicz pole rombu
23 kwi 21:57
Eta:
Planetarium jest w Toruniu !
23 kwi 22:13
Tomasz: Jasne, sorki

chodziło o planimetrię
23 kwi 22:19
a7:

P=a
2sin30=1/2*a
2
p=1/6a
2 p=1/2*a*(a−x)sin(180−30)=1/4a(a−x) (pole ΔABE) przyrównujemy i wychodzi x =1/3*a
z tw. cosinusów dla ΔABE
√612=a
2+(2/3*a)
2−2a*2/3*a*cos(180−30) cos(180−30)=−cos30
| | 1 | | 9 | |
wychodzi P= |
| a2= |
| (13−6√3) |
| | 2 | | 2 | |
===============================
23 kwi 23:17
Tomasz: Dziękuję bardzo
23 kwi 23:31