Uprościć działanie liczby zespolonej:
Buffu: Uprościć działanie liczby zespolonej:
| | 2+2i√2+3i−3√2 | |
doszedłem do postaci gdzie mam |
| |
| | 5 | |
i za chiny nie wiem jak ruszyc dalej z licznikiem. Co zrobić z tymi i.
23 kwi 21:30
janek191:
W mianowniku powinno być 3 zamiast 5.
23 kwi 21:35
Leszek: | ( 2+3i)*(1+√2i) | |
| = ..... |
| 3 | |
23 kwi 21:39
23 kwi 21:45
Buffu: i jak dalej sobie z tym i poradzic ?
23 kwi 22:21
Leszek: To juz koniec .
23 kwi 22:23
Buffu: z = −7i+5+2+2√2+3i−3√23 da sie to uprosicc jeszzcze jakos ?
24 kwi 12:50
Leszek: Da sie ...
Z= ( −21i +15 +2+ 2√2i+3i −3√2 )/3 = .......
24 kwi 13:23
Buffu: to teraz wyrazenie −21i +3i moge odjac i wyjdzie −18i?
24 kwi 13:43