eh
blondi: W ciagu arytmetycznym a4=−1,9 i a7=−4.
Oblicz sume dziewietnastu pierwszych wyrazow tego ciagu
26 lut 14:58
xxx: a4= −1,9
a7= −4
a1+ 3r = −1,9
a1+ 6 r= −4
a1= −1,9 −3r
podstawiasz pod a1 wyliczasz r
26 lut 15:05
blondi: co mam podstawic za a
1
26 lut 15:24
xxx: −1,9 −3r
26 lut 15:28
blondi: noo dobra to bedzie..a
7−a
4=1.1r


?
26 lut 15:37
xxx: −1,9 −3r + 6 r= −4
3r= −2,1
r= −0,7
26 lut 15:42
blondi: no oki wlasnie.. no a teraz to trzeba podstawic do wzoru na sume
26 lut 15:47
blondi: a ile wynosi a
1
?
26 lut 15:50