O co chodzi z przedziałami wartości bezwzględnej.
tymson12: Proszę żeby ktoś kto się zna wyjaśnił mi zagadnienie dot. równań i nierówności wartości
bezwzględnej
z parametrem. Osobiście rozumiem to tak, że przedziały robię na podstawie wartości bez. w
równaniu
i tworzę je tak aby na początku tj. w pierwszym przedziale obie w.b. były ujemne (mnożę je
przez −1), w kolejnym różne znaki, a w kolejnym obie dodatnie. Zalazłem jednak w różnych
podręcznikach i
na różnych stronach nieścisłości w nawiasach w przedziałach. Np. mamy w.b. I x+3 I − I x−1 I=
a; i teraz
pierwszy nawias byłby, według mnie, (−∞;−3), drugi <−3;1), a trzeci <1;+∞). JEDNAK według
niektórych
podręczników można pierwszy nawias zakończyć ostro, albo wgl. drugi dać cały ostry. PROSZĘ,
niech
mi to ktoś wyjaśni bo zwariuję. Z góry dzięki
23 kwi 21:06
Saizou :
Obojętnie w którym miejscu domkniesz przedział, bo zauważ, że na krańcu wartość bezwzględna
się zeruje i czy byś zmienił znak, czy go pozostawił bez zmiany to i tak da 0.
23 kwi 21:12
ABC:
gdyby się trzymać ściśle definicji |x|=x gdy x≥0 , −x gdy x<0 to poprawniej byłoby domykać tak
jak piszesz,
ale w związku z tym że w zerze jest równość x=−x , to jak mówi przedmówca jeden ch.. z
której strony domkniesz.
23 kwi 21:17
Leszek: Na podstawie definicji : | x | = x , dla x≥0 lub − x dla x<0
Czyli : | x + 3 | = x +3 dla x ≥ −3 lub −x −3 dla x< −3
| x−1 | = x−1 dla x ≥ 1 lub −x+1 dla x< 1
Czyli masz dobrze :
23 kwi 21:17
tymson12: Spoko. Wielkie dzięki wszystkim. A wie ktoś może jeszcze jaki w tym w.w. równaniu byłby x1,x2
lub x0?
T.j czy moglibyście podać wzór?
23 kwi 21:28
Leszek: Dla x< −3 , ( −x−3) −( −x+1) =a ⇒ a= −4 , dla a=−4 x = ( −∞ ,−3)
Dla x = <−3, 1) : ( x+3) − ( −x +1) = a ⇒ 2x +2=a ⇒ x = ( a−2)/2
Dla x ≥ 1 : ( x+3) − (x−1) =a ⇒ a= 2 , x = < 1 , ∞)
23 kwi 21:36
PW: Nie ma to znaczenia.
Gdyby liczba −3 nie była rozwiązaniem, to w ogóle nie ma sensu włączać jej do któregoś z
przedziałów.
Tak więc inteligentnym wyjściem byłoby najpierw sptawdzić czy liczby −3 lub −1 nie są
rozwiązaniami, i jeśli nie są − operować tylko przedziałami obustronnie otwartymi.
Jeżeli liczba (−3) jest rozwiązaniem, to obojętne jest czy znajdziesz to rozwiazanie na
przedziale (−∞, −3>, czy na przedziale <−3, −1).
23 kwi 21:38
tymson12: Jezu. Nie wiecie jak bardzo mi pomogliście.
Dziękuję po stokroć, niech Bóg wam w dziatwie wynagrodzi.
23 kwi 21:41