Obliczyc pierwiastki zespolone
Buffu: Obliczyc pierwiastki zespolone
a) √5−12i
b) √−9
c) √9i
23 kwi 20:32
ABC:
(3−2i)
2=9−12i−4=5−12i to wszystko jest na sprytne myki
23 kwi 20:37
Buffu: chetnie poznam sprytne myki..
23 kwi 20:42
PW: Tak gwoli ścisłości: nie powinno się używać takiego zapisu, który może sugerować, że
rozwiazanie jest liczbą (tak jak dla pierwiastka z liczby rzeczywistej)
Tutaj rozwiązanie równania
z2 = 5 − 12i
jest zbiorem.
Można zgadnąć dopasowując do wzoru skróconego mnożenia:
z2 = (3 − 2i)2 ,
a więc rozwiązanie to {3−2i, −(3−2i)}
23 kwi 20:43