Rozwiązać równania kwadratowe w zbiorze liczb zespolonych:
Buffu: Rozwiązać równania kwadratowe w zbiorze liczb zespolonych:
a) z2−2z+5=0
b ) z2−5iz−6=0
23 kwi 18:58
Bleee:
Rozwiazujesz Analogicznie jak to było dla zbioru liczb rzeczywistych.
Tylko Delta może być także ujemna
23 kwi 19:03
ABC: gdybyś chciał bez delty:
z2−2z+5=0
z2−2z+1=−4
(z−1)2=(2i)2
z−1=2i lub z−1=−2i
z=1+2i lub z=1−2i
23 kwi 19:13
Buffu: Bleee: A jak mam −5iz to jak to bedzie ? −5z2 ? we wzorze
23 kwi 20:29
ABC:
drugie też można bez delty
| | 5 | | 25 | |
zauważ tylko że (z− |
| i)2=z2−5iz− |
| |
| | 2 | | 4 | |
23 kwi 20:32
Buffu: ABC skad wyszlo w pierwszym −2z+1=−4?
23 kwi 20:33
ABC: bo przenosisz 4 na drugą stronę
23 kwi 20:35
Buffu: a skad sie wzieła 1 ?
23 kwi 20:37
ABC:
jesteście straconym pokoleniem... 1 zostało po tej stronie żeby można było zrobić myk − zwinąć
do wzoru skróconego mnozenia
5=1+4 i to trzeba zauważyć niestety
23 kwi 20:39