wielokat
mat3:
Dana jest funkcja f(x) =(x4−4x3+5x2−4x+2) / (x2−3x+1)
Oblicz pole wielokąta, którego wierzchołkami są wszystkie punkty kratowe
należące do wykresu tej funkcji.
23 kwi 17:54
wredulus_pospolitus:
wyznaczyłeś wszystkie punkty kratowe
23 kwi 17:59
wredulus_pospolitus: wiesz co to są punkty kratowe
23 kwi 17:59
PW: Wskazówka
Wykonaj dzielenie wielomianów − może wtedy łatwiej będzie znaleźć punkty kratowe
23 kwi 18:23
Eta:

Wykonujemy dzielenie
| | 1 | |
(x4−4x3+5x2−4x+2) ( x2−3x+1) = x2−x+1+ |
| |
| | x2−3x+1 | |
punkty kratowe to punkty o całkowitych współrzędnych
( w rogach kratek w układzie współrzędnych −− stad taka nazwa)
zatem x
2−3x+1 −− jest dzielnikiem całkowitym 1
czyli x
2−3x+1= 1 v x
2−3x+1 =−1
x(x−3)=0 v (x−2)(x−1)=0
x=0 v x= 3 v x=2 v x= 1
to
y =f(0)= .. =2 A(0,2) −− punkt kratowy
y=f(3)= ... =8 B(3,8) −− też
y= f(2)= ...= 2 C(2,2)
y=f(1)= .... =0 D( 1,0)
Mamy cztery punkty kratowe
zaznacz je w układzie współrzędnych
i pole już prosto:
P=P
1+P
2 = ........=
8 j
2
23 kwi 21:36
PW: Nie wytrzymałaś

A ja myślałem, że
mat3 odpowie na pytanie (skorzysta ze wskazówki).
23 kwi 21:43
23 kwi 21:53
PW: Nie wiem skąd w ludziach bierze się ta agresja. Chcesz nakierować pytającego na rozwiązanie −
często odpisze, że "gdyby wiedział, to by nie pytał. albo "od tego przecież jest forum, żeby
uzyskać odpowiedź".
Piszesz kompletne rozwiązanie − komentują, że to przestępstwo i plagiat.
Nie rozumiem też, dlaczego tacy ludzie w ogóle tu zaglądają.
Widocznie tracę rozum na starość.
23 kwi 22:00
Eta:
Póki co cieszmy się,że jesteśmy zdrowi

Jak nas zabraknie, to światu powoli (a może i szybciej

grozi zagłada! ( pseudo−matematykom też !)
23 kwi 22:10
a7: 22:00 zgadzam się z przedmówcą i tak źle i tak niedobrze, sprzeczne informacje, przecież czasem
dobrze jest mieć dobry wzorzec, a czasem lepiej wejść w dialog, jeśli widać, że pytający jest
"rozmowny" itp, itd.
24 kwi 00:02