zad
:): na jednym rysunku sporzadz wykres obu funkcji nastepnie rozwiaz rownanie nierownosci
f(x)=x2+5x−5
g(x)=3x−3
26 lut 14:48
Noah: rozwiaz rownanie nierownosci?
26 lut 14:53
:): nom
26 lut 14:56
Noah: przepisales zadanie w slowo w slowo?
26 lut 14:59
:): nom
26 lut 14:59
Noah: a jakbys mogl powiedziec o jaka nierownosc chodzi?
26 lut 15:00
:): jak narysowac −x
2+6x−5 bo mnie wychodzi
26 lut 15:00
Noah: galeziami do dolu skierowana
ale musisz przeksztalcic to w zapis kanoniczny i potem wektorowo przesuwac
26 lut 15:01
:): mam
26 lut 15:05
Noah: a postac kanonicza wyglada tak:
y=a(x−p)2+q
u ciebie bedzie
y=−(x−3)2−4
26 lut 15:05
Noah: czyli amsz ok nie musisz dziekowac hehe
26 lut 15:05
:): ale co z tym zrobic?
26 lut 15:06
Noah: hehe
rysujesz

p i q sa to kierunkowe wektorow? prof wam nie tlumaczyla?
26 lut 15:07
Noah: czyli wieszcholek paraboli bedzie w punkcie (3;−4) i galeeziami zwrocona do dolu bo jest −a
(wspolcznik kierunkowy)
26 lut 15:08