odległosć punktu od prostej
werox: Obliczyć odległość punktu M od prostej l mając dane:
a) M=(5,4,3), l:x−12=y+23=z−46
b) M=(3,4,5), l:x+y−z=0,x−y+z=2
przy rozwiązywaniu bardzo pomógł mi ten wątek
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=238339 (zadanie 4)
ale pojawiły się problemy
a) wektor kierunkowy prostej to u mnie u=(2,3,6), dowolny punkt prostej to M0=(1,−2,4),
utworzony wektor ma postać MM0=(−4,−6,1), podstawiając do wzoru na odległość punktu od prostej
wychodzi mi d=√2197/7, a w odpowiedziach jest √2005/7
Nie wiem, czy to błąd odpowiedzi, czy moich obliczeń, mógłby ktoś to sprawdzić?
b) jak z takiej prostej odczytać wektor kierunkowy? Można ją zapisać w jakiś inny sposób, a
jeśli tak, to jak to zrobić?
23 kwi 12:39
wredulus_pospolitus:
pokaż swoje obliczenia
23 kwi 12:43
werox: obliczenia identyczne jak w zadaniu 4, tylko moje dane i moje wyniki, krok po kroku robiłam jak
tam i
zapisałam tutaj wszystko, co mi wyszło
23 kwi 12:51
Mila:
| | x−1 | | y+2 | | z−4 | |
a) M=(5,4,3), l: |
| = |
| = |
| czy tak wygląda równanie prostej? |
| | 2 | | 3 | | 6 | |
23 kwi 20:57
Mila:
b) M=(3,4,5),
l:x+y−z=0,x−y+z=2
Równanie parametryczne prostej l:
z=t, t∊R
x+y=t
x−y=2−t
−−−−−− +
2x=2 stąd l:
x=1+0t
y=−1+t
z=0+t
P0=(1,−1, 0)
k→=[0,1,1]
licz dalej sam
23 kwi 21:13