trapez rownoramienny wpisany w polkole
zadanko:
W półkole o promieniu r wpisano trapez równoramienny o przekatnej długosci d. Oblicz długosc
krótszej podstawy trapezu
Trapez rownoramienny jest wpisany w okrag + jeszcze wlasnosci w katach trapezu,wiec
∠ABC = α
∠ADC = 180 − α
∠BAC = 90 − α
∠CAD − 2α − 90
∠ACD = 90 − α
∠ACB = 90 stopni,bo ∠ACB jest oparty na srednicy okregu
d
2+y
2=4r
2
y=
√4r2−d2
no i teraz myślałem,czy by nie policzyć z tw.cos 'd' w ΔACD,ale nie wiem nawet czy reszta u
gory jest dobrze
Jaki jest seksowniejszy sposób?
23 kwi 11:13
Bleee:
Ale seksowniejszy na co? Co właściwie chcesz policzyć?
23 kwi 11:17
zadanko: Chce policzyć krótszą podstawę trapezu, czyli x. A na co to nie wiem, może jest jakiś szybszy i
lepszy sposób, nie mam odpowiedzi dlatego pytam
23 kwi 12:22
wredulus_pospolitus:
z tw. Pitagorasa:
(z+x)
2 + h
2 = d
2 −> d
2 − (z+x)
2 = h
2
z
2 + h
2 = y
2 −> y
2 − z
2 = h
2
czyli:
d
2 − (z+x)
2 = y
2 − z
2
oraz wiemy, że: y
2 = (x+2z)
2 − d
2
więc mamy:
d
2 − (z+x)
2 = (x+2z)
2 − d
2 − z
2
gdzie x + 2z = 2r −−−> z = r − x/2
podstawiasz do wcześniejszego i masz równanie w którym masz 'x' (szukana) oraz 'd' i 'r' (dane)
23 kwi 12:38
zadanko: oo,dziekuje
23 kwi 12:51
Eta:
Z podobieństwa trójkątów AEC i ABC z cechy (kkk)
d | | 2r | |
| = |
| ⇒ d2= 2r2+2ar |
r+a | | d | |
===================
i po ptokach
23 kwi 13:00
zadanko: o tym tez nie pomyslalem,dziekuje
23 kwi 13:12
Eta:
23 kwi 13:21