a7:

30
√2:5=
6√2
środkowy najwyższy trójkąt ma pole P=1/2*6
√2*15
√2=90
dwa małe skrajne mają pole 2*1/2*6*6+
1,5)=2*22,5=45
| 9 | |
dwa średnie mają pole 2*(90−1/2*2*√117* |
| )≈160 |
| √109 | |
(w liczeniu średnich jeszcze sprawdzę obliczenia), ale liczymy pole trójkąta o podst 30 i
wysokości 12 i odejmujemy pole o , podst 30 i wys 6 i odejmujemy pole trójkąta
o podstawie
√109 i wysokości tej samej co trójkąt o podstawie
√117 i szukanej wysokości
równej 9/
√109
a7: poprawiam obliczenia (metoda dobra, ale należałoby je (obliczenia) sprawdzić)
średnie trójkąty maja pole
| 30√17 | |
2*[1/2*30*12−1/2*30*6−1/2*2√117* |
| ]=180−60√11717 |
| 17 | |
| √17 | |
wysokość trójkąta o podstawie 2√117 wynosi 30 |
| , gdyż pole trójkąta o |
| 17 | |
podstawie
6√17 wynosi 90
(różnica między polem trójkąta o podstawie 30 i wysokości 12 i trójkąta o podst 30 i wys 6)