matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcje
bbnmjhgfdyhjk,m:
naszkicuj wykres funkcji f(x)=x2+2x−8 wyznaczając punkty szczególne.
23 kwi 10:01
Saizou :
Zobacz sobie przykład
https://matematyka.pisz.pl/strona/81.html
23 kwi 10:07
Jerzy:
f(x) = x
2
+ 2x − 8 = (x + 1)
2
−1 − 8 = (x + 1)
2
− 9 f(x) = 0 ⇔ (x + 1)
2
= 9 ⇔ x + 1 = 3 lub x + 1 = − 3 ⇔ x = 2 lub x = −4 ( miejsca zerowe ) f(0) = − 8 ( rzędna przeciecia wykresu z osią OY
−2
x
w
=
= −1 ( odcięta wierzchołka )
2
y
w
= f(x
w
) = f(−1) = (−1)
2
+2*(−1) − 8 = 1 − 2 − 8 = −9 ( rzędna wierzchołka)
23 kwi 10:28