op
f123: Na kole o promieniu 12 opisano trójkąt prostokątny. Oblicz długości boków tego trójkąta,
którego pole jest najmniejsze.
Sprawdzi ktos czy dobrze uzaleznilem 'b' od 'a'
22 kwi 23:04
wredulus_pospolitus:
czym jest a
22 kwi 23:09
f123: bokiem.
22 kwi 23:10
f123:
22 kwi 23:10
wredulus_pospolitus:
Prawie:
| | 2P | | ab | | ab | |
12 = r = |
| = |
| = |
| |
| | a+b+c | | a+b+c | | a+b+√a2+b2 | |
22 kwi 23:21
wredulus_pospolitus:
ab − 12(a+b) = 12
√a2+b2
a
2b
2 − 24ab(a+b) + 144(a+b)
2 = 144(a
2 + b
2)
a
2b
2 − 24ab(a+b) = − 288ab
ab − 24b = 24a − 288
22 kwi 23:27
f123: Inaczej to robilem, powinno byc 2ab
22 kwi 23:44
wredulus_pospolitus:
fil
| | ab | |
2P = 2* |
| = ab  |
| | 2 | |
23 kwi 00:00
f123: Robilem z pitagorasa, nie z pola
23 kwi 00:05
wredulus_pospolitus:
pitagoras <−−− jedno równanie
a drugie równanie
23 kwi 00:06
Eta:
@
f123 dobrze

Prostszy zapis:
I dalej już prosto
P(a)
'= 0 ..............
Δ −−− prostokątny równoramienny
a=r(2+
√2) i c= a
√2 = 2r(1+
√2)
============================
23 kwi 01:30
wredulus_pospolitus:
Etuś ... nie jest dobrze.
w sensie −−− jeżeli a,b to BOKI tego trójkąta to nie jest dobrze wyznaczone.
Dobrze jest, jeżeli a+12 i b+12 to są boki tegoż trójkąta
23 kwi 01:36
Eta:

Ja tak bym oznaczała
23 kwi 01:45
Eta:
P=(a−12)(b−12)
i teraz wyznaczyć b z tw .Pitagorasa
gdzie : c= a+b−24
23 kwi 01:47
Eta:

Podam taki sposób:
| | 2tgα | | r | | r(1+tgα) | |
to 2P=a2tg(2α) tg(2α)= |
| i tgα= |
| ⇒ a= |
| |
| | 1−tg2α | | a−r | | tgα | |
podstawiam tgα= t , t>0
| | r2(t+1)2 | | t | |
to: P(t)= |
| * |
| |
| | t2 | | 1−t2 | |
| | r2([t−t2)−(t+1)(1−2t)] | |
P(t) = |
| |
| | t2(1−t)2 | |
P
'(t)=0 ⇒ ...... t
2+2t−1=0
Uzasadnij, że osiąga minimum
dla t=
√2−1
| | 2(√2−1) | |
tgα= √2−1 ⇒ α= 22,5o lub tak tg2α= |
| = ...= 1 |
| | 1−(√2−1)2 | |
to 2α= 45
o
===========
Δ −−− jest prostokątny równoramienny
i dalej już prosto ......
23 kwi 02:27
Eta:
Na rysunku niepotrzebnie "wyskoczyło" P
23 kwi 02:28
wredulus_pospolitus:
Etuś.
Ale co Ty za pole liczysz

P = (a−12)(b−12) to jest pole prostokąta o bokach (a−12) , (b−12),
a przecież:
P
ABC = 12
2 + 12*((a−12) + (b−12))
podstawiając:
a
+ = a − 12
| | 12(a+ + 12) | |
b+ = b − 12 czyli oznaczenia dla których b+ = |
| |
| | a+ − 12 | |
a to pole będzie najmniejsze gdy suma a
+ + b
+ będzie najmniejsza
23 kwi 02:31
Eta:
Punkt styczności dzieli przeciwprostokątną na dwa odcinki x i y
to P
Δ= x*y
Znane Ci to jest ?
23 kwi 02:33
Eta:
Nowe zadanie może brzmieć : wykaż,że tak jest
23 kwi 02:35
wredulus_pospolitus:
Możliwe, że kiedyś było znane

Chociaż nadal bym stwierdził, że zbyteczne jest liczenie pochodnej iloczynu, jeżeli możemy
liczyć pochodną sumy ... odrobinę 'ładniejsza' pochodna wyjdzie
23 kwi 02:36
Eta:
Dla mnie najłatwiej z kątem α
23 kwi 02:37
wredulus_pospolitus:
Faktycznie jest −−− w sumie dowód zajął dwie linijki + wcześniejszy rysunek.
23 kwi 02:43
Eta:
23 kwi 02:48
Eta:
Dobranoc
23 kwi 02:50
Saizou :

No to bez kątów
| | 1 | |
P(a,b)= |
| (b+12)(a+12)=ab+12b+12a+144 |
| | 2 | |
Pitagoras
(b+12)
2+(a+12)
2=(a+b)
2
24b+144+24a+144=2ab /:2
12a+12b+144=ab
zatem P= P(a,b) = 2ab
NIerówność między średnimi
Równość zachodzi, gdy a=b, zatem trójkąt jest trójkątem prostokątnym równoramiennym.
I dalej już prosto
23 kwi 10:00
f123: To jaki w koncu sposob jest dobry?
23 kwi 10:20
Saizou :
Rozwiążmy, to tak standardowo
Rysunek taki jak u mnie z 10:00
Z tw. Pitagorasa
(b+12)
2+(a+12)
2=(a+b)
2
b
2+12b+144+a
2+12a+144=a
2+2ab+b
2
12a+244=2ab−12b
2(a+144)=2b(a−6)
| | 1 | | a+144 | |
P(a)= |
| ( |
| +12)(a+12) |
| | 2 | | a−6 | |
pochodna itd.
23 kwi 10:32
f123: ale jak ci 'b' takie wyszlo?
23 kwi 10:50
Bleee:
Saizou... Trochę namieszałeś przy wyznaczaniu 'b'.
23 kwi 10:53
f123: Tu chyba najlepiej zrobic pochodna iloczynow, a nie wymnazac cale wyrazenie
23 kwi 10:57