ciagi
monia: oblicz sume trzydziestu pieciu poczatkowych wyrazow ciagu arytmetycznego
−512,−5,−412,...
26 lut 14:48
26 lut 14:51
xxx: S35= ?
a1= −5 12
a2= −5
a3= −4 12
r = 12
Sn= 2a1 + (n−1)*r2*n
26 lut 15:00
xxx: S35= 40,25
26 lut 15:02
blondi: ej a jakie jest n

?
26 lut 15:08
xxx: Twoje n wynosi 35
26 lut 15:10
blondi: sorki pomylka oblicz sume stu poczatkowych wyrazow...a nie 35
26 lut 15:11
xxx: no to za n podstaw 100
26 lut 15:13
blondi: no oki
26 lut 15:17
blondi: no dobrze i wychodzi ze S100= 550 a powinno wyjsc S=1925.. bo tak jest w odp w podreczniku
..;
26 lut 15:22
xxx: wyszło

podstaw dobrze do wzoru i wyjdzie 1925
26 lut 15:26
xxx: 2* (−5,5) + (100−1) *0,52 *100
26 lut 15:27
blondi: no dzieki wyszlo

nie podstawilam 100 za jedno n
26 lut 15:32