prawdopodobienstwo
f123: Sprawdzi ktos rozwiazanie?
Ze zbioru liczb: {1 ,2,3,4,...,2n} , gdzie n ∈ N i n > 2 losujemy kolejno trzy razy po jednej
liczbie bez zwracania. Niech An oznacza zdarzenie: iloczyn wylosowanych liczb jest liczbą
nieparzystą, a P(An ) prawdopodobieństwo zajścia zdarzenia An . Oblicz: lim P(An ) n→+
∞ .
| | | |
P(An) = |
| |
| | 2n(2n − 1)(2n − 2) | |
22 kwi 16:41
22 kwi 16:42
wredulus_pospolitus:
| | n | |
a dlaczego w zbiorze [1, .... ,2n] masz |
| liczb nieparzystych  Jak dla mnie to jest |
| | 2 | |
| | 2n | |
ich |
| = n  |
| | 2 | |
22 kwi 16:48
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
I jak z tego co napisałeś Ci wyszła granica |
| pozostanie zagadką po wsze czasy  |
| | 8 | |
22 kwi 16:49
f123: Zle przeczytalem tresc polecenia, przeczytalem ze chodzi jakie prawdopodobienstwo wylosowania 3
liczb parzystych
, cale zadanie zle
22 kwi 16:52
f123: czyli mamy jedna mozliwosc − n, n, n
22 kwi 16:54
f123: czyli
| | n(n − 1)(n − 2) | |
P(An) = |
| |
| | 2n(2n − 1)(2n − 2) | |
22 kwi 16:57