d
f123:

Na boku AB trójkąta ABC wybrano punkt D w ten sposób, że |AD | = 3, |BD | = 1 . Bok BC tego
trójkąta ma długość 2. Oblicz stosunek długości odcinków AC i DC .
21 kwi 23:01
Saizou :

4=x
2+h
2→h
2 = 4−x
2
a
2=(4+x)
2+h
2 = 16+8x+x
2+4−x
2=20+8x=4(5+2x)
b
2=(1+x)
2+h
2 = 1+2x+x
2+4−x
2=5+2x
21 kwi 23:32
Saizou :

lub
a
2=h
2+(3−x)
2=h
2+9−6x+x
2
b
2=h
2+x
2
4=h
2+(1+x)
2 =h
2+1+2x+x
2 → h
2+x
2=3−2x
a
2=3−2x+9−6x=12−8x=4(3−4x)
b
2=3−2x
i wychodzi na to samo
21 kwi 23:42
Eta:

d=
√7 , e= 2
√7
22 kwi 01:27
an: jeszcze inny sposób
2
2+4
2−2*2*4*cosB=x
2 4(5−4cosB)=x
2
2
2+1
2−2*2*1*cosB=y
2 5 −4cosB=y
2 dzielimy stronami
22 kwi 09:26
an: Eta Twoje rozwiązanie jest dla szczególnego przypadku, i brak uzasadnienia,
że dotyczy też innych
22 kwi 10:00