matematykaszkolna.pl
Objętość wycinka kuli wedwemd: Obliczyć objętość wycinka kuli o kącie α ∈(0, π/2). Jak mam zacząć wgl to zadanie?
21 kwi 19:59
Leszek: Co to za kat , chyba wyrazony w steradianach , pelny kat przestrzenny ma 4π steradianow . Wiec zachodzi odpowiednia proporcja dla objetosci ? ?
21 kwi 20:02
Leszek: Lub rozwaz stozek w kuli do jej srodka R − promien kuli , ala i tak denko stozka nie bedzie plaskie , napisz precyzyjnie tresc zadania ....
21 kwi 20:05
wedwemd: Taka treść była w przykładowym kolokwium, pierwszy raz stykam się z takim zadaniem i nie wiem od czego mam wgl zacząć.
21 kwi 20:15
Leszek: Ale kat α musial byc jakos okreslony ? ? popatrz do notatek !
21 kwi 20:22
ABC: widziałem kiedyś taką definicję "kąt między tworzącymi powierzchni bocznej stożka, leżący na płaszczyźnie przechodzącej przez oś stożka i mający punkty wewnętrzne wspólne z wycinkiem, nazywa się kątem rozwarcia wycinka."
21 kwi 20:22
Leszek: Tak to jest tzw.kat rozwarcia stozka , ale wycinek kuli jest stozkiem o denku Wypuklym , nie plaskim !
21 kwi 20:24
ABC: w każdym razie istnieje taki wzór
 2 
V=

πr3(1−cos α)
 3 
tylko tam α jest połową tego kąta o którym wyżej była mowa, o ile dobrze pamiętam, stereometria nie jest moim ulubionym działem matematyki emotka
21 kwi 20:35
wedwemd: A czy tutaj trzeba liczyć podwójną lub potrójną całkę czy da się policzyć to z pojedynczej? Rzecz jasna będzie na pewno oznaczona.
21 kwi 20:48
Leszek: Gotowe wzory istnieja na bardzo duza ilosc zadan , pelno jest tego w Wikipedii, Ale nie o to chyba chodzi przy rozwiazywaniu zadan , ja mam stary podrecznik do obliczania roznych calek ,jest ich kilka tysiecy i co z tego ? ?
21 kwi 20:57