nie pamiętam tych sinusów
lola: rozwiąż równanie sin2x= 3 cos2x
21 kwi 18:14
ABC:
zamieniasz z jedynki trygonometrycznej sin
2x=1−cos
2x

dalej już prosto
21 kwi 18:15
Eta:
tg
2x=3
tgx=
√3 v tgx= −
√3
x=.................................................
21 kwi 18:17
Eta:
W ułamku sin i cos bez kwadratów
21 kwi 18:18
ABC:
Eta oszustka w pierwszej linijce
21 kwi 18:19
lola: podstawiłam 1−cos2X za sin2x.
Wyszło mi cos2x+ 0,25 czy dobrze
21 kwi 18:20
lola: miało być cos2=0,25
21 kwi 18:21
Eta: @
ABC
Chciałam Ci sprawić
21 kwi 18:24
ABC: dobrze ,możesz też ze wzoru skr.mnoż:
1−cos
2x=3cos
2x
1−4cos
2x=0
(1−2cosx)(1+2cosx)=0
1−2cosx=0 lub 1+2cosx=0
21 kwi 18:24
Eta:
Za dużo liczenia.........
21 kwi 18:25
lola: dzięki
21 kwi 18:31