Proszę rozwiązanie
lola: zapisz wielomian w postaci iloczynowej
W(x) =x4+x3−11x2−9x+18
21 kwi 18:01
ICSP: W(1) = 0
dzielisz teraz W(x) przez x − 1
21 kwi 18:02
ABC:
dzielisz np. Hornera metodą
1 1 −11 −9 18
1 1 2 −9 −18 0
masz wtedy (x−1)(x3+2x2−9x−18) a ten drugi można zwykłym grupowaniem:
x3+2x2−9x−18=x2(x+2)−9(x+2)=(x+2)(x2−9)=(x+2)(x−3)(x+3)
21 kwi 18:08
lola: wyszło mi po podzieleniu x3+2x2−9x−18
czy dalej mam dzielić
21 kwi 18:09
lola: ok.
21 kwi 18:09
lola: dzięki za pomoc
21 kwi 18:12
Mila:
W(x)=x4+x3−11x2−9x+18
W(1)=0
w(2)=0
W(−3)=0
W(3)=0
x4+x3−11x2−9x+18=(x−1)*(x−2)*(x−3)*(x+3)
21 kwi 20:06
Mariusz:
x
4+x
3−11x
2−9x+18=0
Można sprowadzić to równanie do równania trzeciego stopnia wykorzystując tylko
wzory skróconego mnożenia
x
4+x
3−11x
2−9x+18=0
(x
4+x
3)−(11x
2+9x−18)=0
| | x2 | | x2 | |
(x4+x3+ |
| )−( |
| +11x2+9x−18)=0 |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 45 | |
(x2+ |
| x)2−( |
| x2+9x−18)=0 |
| | 2 | | 4 | |
| | 1 | | y | | 45 | | 1 | | y2 | |
(x2+ |
| x+ |
| )2−((y+ |
| )x2+( |
| y+9)x+ |
| −18)=0 |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
| | y2 | | 45 | | 1 | |
4( |
| −18)(y+ |
| )−( |
| y+9)2=0 |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 45 | | 1 | |
(y2−72)(y+ |
| )−( |
| y+9)2=0 |
| | 4 | | 2 | |
| | 45 | | 1 | |
(y3+ |
| y2−72y−810)−( |
| y2+9y+81)=0 |
| | 4 | | 4 | |
y
3+11y
2−81y−891=0
Tutaj akurat to równanie da się pogrupować
ale można przedstawić ogólny sposób rozwiązywania równań trzeciego stopnia
który będzie zrozumiały dla licealisty
y
3+11y
2−81y−891=0
y
2(y+11)−81(y+11)=0
(y+11)(y+9)(y−9)=0
| | 1 | | y | | 45 | | 1 | | y2 | |
(x2+ |
| x+ |
| )2−((y+ |
| )x2+( |
| y+9)x+ |
| −18)=0 |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 9 | | 81 | | 27 | | 9 | |
(x2+ |
| x+ |
| )2−( |
| x2+ |
| x+ |
| )=0 |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 9 | | 9 | | 3 | |
(x2+ |
| x+ |
| )2−( |
| x+ |
| )2=0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 9 | | 9 | | 3 | | 1 | | 9 | | 9 | | 3 | |
((x2+ |
| x+ |
| )−( |
| x+ |
| ))((x2+ |
| x+ |
| )+( |
| x+ |
| ))=0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
(x
2−4x+3)(x
2+5x+6)=0
(x−1)(x−3)(x+3)(x+2)=0
22 kwi 09:29