Punkty A=(-2,12) i B=(6,-2) są wierzchołkami trójkąta prostokątnego ABC, o kącie
czarniecki: Punkty A=(−2,12) i B=(6,−2) są wierzchołkami trójkąta prostokątnego ABC, o kącie prostym w
wierzchołku C.
Oblicz współrzędne wierzchołka C, wiedząc, że leży on na prostej x+3y/=22.
| | 22−X | |
Oznaczyłem C=(x, |
| ) |
| | 3 | |
Następnie napisałem, że AC
2+BC
2=AB
2
AB
2=260
Po podstawieniu do równania wychodzi mi, że x
2−41x−50=0, ale z tego wychodzą jakieś nierealne
miejsca zerowe. Co robię źle?
21 kwi 16:48
ICSP: źle policzone BC2
21 kwi 16:56
ICSP: konkretniej współczynnik przy x w liczniku się nie zgadza.
21 kwi 16:57
ICSP: ponadto przyjąłbym C jako C(22 − 3y , y)
pozwoli to uniknąć ułamków.
21 kwi 16:59
czarniecki: Ok już widzę. Dzięki
21 kwi 17:00
ICSP: C(x,y)
AC = [x + 2,y−12]
BC = [x − 6,y + 2]
<AC , BC> = 0 ⇒ (x+2)(x−6) + (y+2)(y − 12) = 0 oraz x = 22 − 3y zatem
(22 − 3y + 2)(22 − 3y − 6) + (y + 2)(y − 12) = 0
y2 − 13y + 36 = 0
y = 4 ⇒ x = 10
y = 9 ⇒ x = −5
C(−5.9) lub C(10;4)
21 kwi 17:22
ICSP: nawet współczynniki z poziomu 1k udało się zredukować do około 50.
21 kwi 17:23
Mila:
A=(−2,12) i B=(6,−2)
AB− przeciwprostokątna
1) S=(2,5) − środek okręgu opisanego na tym Δ
R=√(2+2)2+(5−12)2= √16+49=√65
2) C− punkt przecięcia prostej i okręgu
(x−2)2+(y−5)2=65 i x+3y=22
x=22−3y
(22−3y−2)2+y2−10y+25=65⇔(20−3y)2+y2−10y=40
400−120y+9y2+y2−10y=40
10y2−130y+360=0⇔
y2−13y+36=0
a to już masz rozwiązane u ICSP, a na pewno i sam potrafisz rozwiązać.
21 kwi 19:23